Veteriner Aşı Takip
Hayvanların Aşı Programları
Veteriner aşı takip süreci hem hayvanların ve hem de kişilerin sağlığı için önemlidir. Bu yüzden de evde hayvanları bulunan kişilerin aşılar konusunda bilinçlenmesi ve aşıların takiplerini klinikler ile beraber yapmaları gereklidir. Veteriner aşı takip işlemlerinin verilen düzene göre yapılması gereklidir. Aksi halde yapılan aşıların yararı olmayacaktır. Bunun yanında yapılan aşıların on kullanma tarihinin de geçmemiş olmasında dikkat edilmelidir çünkü son kullanma tarihi geçmiş olan aşılar hayvanları korumak yerine onlara zarar verecektir. Bu anlamda aşı takiplerini adresinin düzenli bir şekilde yapıldığı söylenebilir. Kişilerin bu adresi ziyaret etmelerinin hem kendileri hem de hayvanları için yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca stoklarının takibi kontrol eden marketlerden alışveriş yapmaları tavsiye edilir çünkü istenilen aşıların ancak stoklarına dikkat eden marketlerde bulunabileceği düşünülmektedir.
Veteriner Aşı Takibinin İncelikleri
Kişilerin arkadaşı, sırdaşı olan hayvanların gerekli bakımlarının ve aşılarının yapılması gereklidir. Bu kişileri ise aşıların yapılma zamanları ve hangi aşıların yapılacağı hakkında bilgilendirmelerin verilmesi gereklidir. Bazı kliniklerin ise bu kişilere kolaylık sağlayabilmesi ve hatırlamaları için kişilerin telefonuna SMS veya e-posta yoluyla mesajlar atılmaktadır. Kişilerin ise bu mesajları dikkate almaları ve gerekli işlemleri yapmaları gereklidir. Genel olarak kedi ve köpek sahiplenildiği için bu hayvanların aşı programları merak konusu olmaktadır. Kişilerin bu bilgi ihtiyacının karşılanabilmesi için aşağıda verilen bilgilerin okunması ve ayrıyeten kliniklere danışılması gereklidir.
- Köpeklere aşı 6. haftada yapılmaya başlanmaktadır. Yapılan ilk aşı ise yavru DP aşısı olarak bilinmektedir. Daha sonraki aşılar ise her hafta düzenli bir şekilde ilerlemektedir. 15. Haftaya kadar her hafta düzenli olarak yapılan aşılar ve uygulamalar dahili ve harici girişim uygulamaları, 1. hibrid aşı, bronşit- KC aşısı, korona virüs aşısı, 2. hibrid aşı, 1. Lyme aşısı, kuduz aşısı, 2. korona virüs aşısı, 2. Korona virüs aşısı şeklindedir.
- Kediler için yapılacak aşılar 8. haftadan 12. haftaya kadar düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Bu aşılar ise ilk karışık aşı, lösemi aşısı, iç parazit tedavisi, kuduz aşısı, 2. Karışık aşı, lösemi aşısı şeklindedir.