Tıpta herpes zoster olarak tanımlanan zona hastalığı, halk arasında gece yanığı olarak da bilinir ve travma, stres, depresyon, bağışıklık sisteminin düşmesi sonucu husule geldiği söylenmektedir. Çocuklarda dahil olmak üzere ekseri 50 ile 60 yaş arasındaki kişilerde sıklıkla görülen zona hastalığı, vücudun sırt, bel, karın, boyun, kalça, yüz ve kafa bölgesinde şiddetli ağrı şikayetlerinin ortaya çıktığı bir hastalıktır. Birçok kişi zona hastalığının bulaşıcı olup olmadığını merak eder. Peki zona bulaşıcı mıdır?
Zona bulaşıcı mı?
Zona hastalığında ağrı şikayetinin husule gelmesinin yanı sıra, ciltte döküntü, lekelenme ve su kabarcıkları şikayetleri de görülür. İşte bu su kabarcıklarının patlaması zona hastalığını bulaşıcı hale getirir. Yani diyebiliriz ki, zona bulaşıcıdır, ancak zona hastası bir başkasına bu hastalığı, zona olarak bulaştırmaz.
Su çiçeği geçirmemiş olan kişilere bulaşma ihtimali bulunan zona hastalığında, hastalık zona olarak değilde su çiçeği ile geçer. Yani bir zona hastasının virüsü bir başkasına geçtiği zaman o kişide zona olarak değilde, su çiçeği olarak seyir eder. Bu sebeple su çiçeği geçirmemiş çocuklar ya da yetişkinler zona hastalarından uzak durmalıdır. Aksi durumda su çiçeği geçirebilirler.