Kanda bulunan üre oranının mütenevvi sebeplerden dolayı husule gelen böbrek yetmezliği hastalığının son evrelerinde ortaya çıkan, hastayı şuur bulanıklığı ya da komaya sokan bir üremi, bir çeşit hastalık halidir. Üremi hastalığında sinir sistemini, mideyi, bağırsakları ve kalp damar sistemini etkileyen mütenevvi belirtiler husule gelmektedir. Üremi hastalığının belirtileri tıpkı zehirlenme belirtileri ile benzerlik göstermekte ve bunun sebebi ise, ürik asit ve kreatinin gibi azot metabolizma atıklarının kanda birikmesidir.
Üremi belirtileri
Üremi hastalığı belirtileri
Kanda aşırı miktarda üre bulunması istenmeyen bir takım şikayetleri doğurur. Bu şikayetlerin başında ise, ağızda kötü bir tat hissedilmesi ve nefesin kötü kokması yer alır. Bunun sebebi ürenin tükürükle salgılanmasıdır.
Üre mide sıvısıyla salgılandığı zaman yıkım ürünleri ülserleşmeye başladığından mide iç yüzünde kanama husule gelir ve bu kanama bulantı ile kusma şikayetlerine yol açar. Tüm bunların yanı sıra üremi belirtileri bağ ağrısı, baş dönmesi, bir türlü geçmek bilmeyen hıçkırık ve sorunun daha da ilerlemesi durumunda böbrek yetmezliğine bağlı olarak husule gelen çırpına ve koma halidir.