Kemoterapi, kanser hastalarının bu illetten kurtulmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş kanser ilacı uygulaması olurken, sıcak kemoterapi ise kanser tedavisinde hem ilaçlı hem de cerrahi olarak geliştirilmiş bir tedavi metodu olmaktadır. Tıp literatüründe ”sitoredüktif cerrahi” olarak tanımlanan sıcak kemoterapi uygulaması her kanser tedavisinde uygulanmıyor, sadece karın içinde tümör hücre sayısını çoğaltma özelliği bulunan kanser çeşitlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Sıcak kemoterapi uygulaması ile mide, apandisit, yumurtalık, kalın bağırsak ve karın zarı kanserlerinin ileri ki evlerinde karın içinde kanser hücrelerinin aşırı miktarda artmasını önleme de oldukça başarılıdır.
Sıcak kemoterapi nasıl uygulanır?
Hem cerrahi bir müdahale hem de kemoterapi ilaçlarının birlikte kullanılması işlemi olan sıcak kemoterapi ile kanser tedavisi uzun süren bir işlem olmaktadır. Sıcak kemoterapi uygulaması için süren ameliyat ise 7-8 saattir. Cerrahi operasyonda kanser hastasının karın zarı soyulup, karın içinde yer alan tümörler tek tek temizlenmektedir. Eğer ki tümörler çevre organlara (safra kesesi, kalın bağırsak, rahim ağzı, dalak, yumurtalık, rektum) sıçramışsa bu organlarda yerinden çıkartılmakta ve sıcak kemoterapi uygulaması yapılmaktadır.
Sıcak kemoterapi nasıl yapılıyor?
Sıcak kemoterapi ile kanser tedavisinde hasta genel anestezi ile uyutulup, hekimler kanserin cinsine göre 42 derece sıcaklığa kadar kemoterapi ajanlarını ısıtıp, pompa özelliği bulunan bir cihaz ile hastanın karın içinde dolanıyor ve karnın yıkanmasını sağlanıyor. Bu işlem sırasında hastanın karın içine yerleştirilmiş ısı probları sayesinde de sürekli hastanın vücut ısısı kontrol ediliyor. Burada amaç, sıcağın tümörleri kontrol edebilme yetkisini kullanmaktır. Sıcak keoterapi uygulamasının yan etkileri ise, normal kemoterapi uygulaması ile benzerlik göstermektedir.