Türkiye’de sıklıkla görülen ruh sağlığı hastalıklarından birisi olan konversiyon bozukluğu, mütenevvi ruhsal sıkıntıların, felce, bayılmaya, duygu kaybına, güçsüzlüğe veya konuşamamaya yol açması durumudur. Kelime anlamı döndürme olan konversiyon bozukluğu, bu ruhsal sıkıntıların az önce bahsetmiş olduğumuz felç, bayılma veya konuşamama gibi sorunlara dönüşmesidir de diyebiliriz. Erkeklere nispeten kadınlarda daha sık görülen konversiyon bozukluğu, ekseri 10 yaş altı ile 35 yaş üstü kişilerde husule gelmektedir.
Konversiyon bozukluğu hastalığının belirtileri
Konversiyon bozukluğunun belirtileri genelde nörolojik hastalıkların belirtileri ile paralellik gösterir. Belirtiler genellikle şiddetli olarak husule geldiği için, hastanın günlük yaşamında aksamalar görülür. Konversiyon bozukluğunun en sık görülen belirtileri ise; kalabalık alanlarda uzun süreli bayılma, bayılma esnasında yaralanma, hastanın ayılırken ağlaması, ayılma esnasında saldırganlaşması ve kendi saçını yüzünü yolmaya çalışmasıdır.
Aynı zamanda konversiyon bozukluğu hastalığının belirtileri arasında genellikle kol ve bacaklar hissizlik ve uyuşma, tek gözün görmemesi, kısık sesle konuşma, bedenin bir yerinde felç husule gelmesi, duruş bozuklukları, titreme, hastanın güçsüzleşmesidir.