Hamilelikte Şeker Hastalığı
Şeker hastası annenin gebelik sürecinde hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için taşıdığı envaiçeşit risk bulunmaktadır. Şeker hastaları için oldukça mühim olan gebelik döneminde anneyi ve bebeğini bekleyen bu sorunlara karşı tıpta çeşitli tedavi yöntemleri ve önlemler bulunmaktadır. İşte şeker hastası olan anne adayları için gebelikte şeker hastalığının zararları ve ortaya çıkma ihtimali bulunan riskler:
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, şeker hastası olan kadınlar gebeliklerinde bir problem yaşamak istemiyorlar gebelik öncesinden tedaviye başlamalıdır. Gebelik öncesi hekiminizin öneriler doğrultusunda alacağınız birkaç önlem gebelik döneminizin sağlıklı ve sorunsuz geçmesini sağlar. Böylece hem siz hem de bebeğiniz gayet mutlu bir yaşam sürer. Şimdi gelelim gebelikte anne adaylarının hem kendi hem de bebeğinin sağlığını bozacak risklere.
Diyabetik gebelerde diyabetik olmayan gebelere oranla ketoasidoz riski artar . Aynı zamanda artan bir başka şeyde hormonlardır. Progesteron, östrojen, kortizon, laktojen gibi artan hormon seviyeleri insüline karşı direnç gelişmesine sebep olduğundan vahim sonuçlar ortaya çıkartabilir. Çünkü gebelikte gebe olmadan önceki duruma göre daha çok insüline ihtiyaç vardır. Bu nedenle organizmanın artmış glukoz ve insülin ihtiyacının dengede tutulması hem anne hem de bebek için hayati önem arz eder.
Gebelikte döneminde diyabetik anne adaylarının glokuz ve insülin ihtiyacı dengede tutulamaz ise doğacak olan bebek de kalp iskelet sistemi anormallikleri görülebilir. Aynı zamanda anne adayı erken doğum, iri doğum, düşük ya da ölüm doğum yapabilir.