Beslenmenin önemi hamilelikte daha da artar. Hamilelerin hem kendi, hem de bebeğinin sağlığını düşünerek doğru beslenmesi gerekmektedir. Ancak kışın hastalıklara karşı dirençli olmak için daha fazla özenli beslenmekte yarar vardır. Hamileler için daha önerilen kış besinleri hangileri?
Mevsimlerin değişmesiyle tüketilen besin grupları da farklılaşmak zorunda kalır. Hamilelerin hangi mevsimde olursa olsun doğru beslenmeleri şarttır. Bu nedenle yaklaşan kış mevsiminin favori besinlerini tüketmek gerekmektedir.
Hamilelik döneminizde iki canlı olduğunuz için sağlıklı beslenmeniz daha bir önem taşır. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığını düşünmek için nasıl beslenmelidir? Diyetisyen Güneş Aynacı Ersavaş: “Yediğiniz bütün besin öğeleri, plasenta aracılığıyla bebeğinize geçer. İyi beslenmeseniz bile bebeğiniz, depolarınızdan gerekli her türlü besini ve enerjiyi karşılayacaktır. Özellikle de kış dönemi sizin için oldukça tehlikeli bir dönemdir. Bu mevsimde hastalanmamak için sağlıklı beslenmeniz ve üşütmemeniz önemlidir” diyor.
Kışın beslenmeye dikkat!
Havaların soğuduğu için enerji ihtiyacınız da artar. Ama bu ihtiyacınızı, çift kişilik yemek şeklinde değil de doğru seçtiğiniz yiyeceklerle karşılamalısınızdır. Şeker ve yağ içeren, kalorisi yüksek, besin değeri düşük yiyecekleri tüketmemeye çalışmanızda fayda vardır. Örneğin:
• Tahin helvası, tahin-pekmez tüketebilirsiniz. Bunlar; protein, B vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko içerir. Baklava, revani, lokma, kadayıf, şekerpare, yağlı börekler, çörekler ve keklerden uzak durun.
• Zeytinyağıyla hazırlanmış sebzeli, kıymalı, peynirli sebzeli börekler: E vitamini, kalsiyum, protein, demir, lif içerirler.
• Mercimekli bulgur pilavı, mercimekli köfte, kısır: Protein, magnezyum, demir, kalsiyum, çinko, B vitamini, folik asit, lif içerir.
• Aşure: Her türlü besin öğesini az veya çok içerir. Yağı yoktur.
• Sütlü tatlılar: En başta kalsiyum, protein, fosfor içerir. Çikolatalı kekler yerine lif, magnezyum, çinko, fosfor gibi mineral içeren cevizli, fındıklı, kuru meyveli ve taze meyveli kekler, turtalar yaparak yemeniz daha doğru olacaktır.
Hangi meyveyi yemeliyim?
Hamilelerin beslenme uzmanlarına “Hangi meyve de daha çok vitamin vardır?” sorusunu çok sorarlar. Mevsiminde bulunan yani pazarda, seyyar satıcılarda, manavda bol ve ucuz bulanan meyve, o mevsimde en çok tüketmeniz gereken meyveler olmalıdır. Kış ayları için en bol olan meyve tabii ki portakal, greyfurt, elmadır, ancak hamileliğinizin son aylarına yaklaştıysanız portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini yüksek ama gaz yapıcı oranı da yüksek olan meyveleri tercih edebilirsiniz. Bu yüzden bu meyveleri tüketirken, birtakım noktalara dikkat etmeniz rahatsızlığınızı en aza indirecektir. Gaz yapıcı özelliği olan bu meyveleri akşam yemeğinizden sonra, yatmadan hemen önce yememeye özen göstermelisiniz. Bunların yerine akşam saatlerinde asitsiz olan muz yemeyi tercih etmelisiniz. Hatta “Sütün tadını sevmiyor,ama bebeğim için sabah-akşam günde 2 bardak süt içmeliyim.” diyorsanız, kendinize muzlu süt hazırlamanızı öneriyoruz. Ayrıca muz, C vitamini düşük bir meyve olduğu için uykunuzu kaçırmak yerine, rahat uyumanızı da sağlayacaktır.
Meyvelerden gelen sağlık
Turunçgiller dediğimiz limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin 100 gramında yaklaşık 50mg C vitamini vardır. 200 gramlık bir portakal tükettiğinizde günlük ihtiyacınız olan 100mg C vitamini alacaksınız demektir. Maydanozun 100 gramında 180mg C vitamini, yeşilbiberin ise 100mg C vitamini vardır. En iyi C vitamini ise, kuşburnudur. 450mg ile liderlik onun elindedir, ancak C vitamini dayanıksız bir vitamindir. C vitamini kaynağı besinlere uygulayacağınız saklama işleminiz, hazırlama ve pişirme için uyguladığınız zaman, vitamin kaybına yol açacaktır.
Pişirme yöntemlerine dikkat!
C vitamininden zengin Sebzeleri kestikten veya pişirildikten sonra bekletirseniz de vitaminleri kayba uğrayacaktır. Bol suda pişirmelisiniz ve suyunu da atarsanız, çiğ sebzede bulunan vitaminin %50-80′ni kayba uğrar. Sebzeler pişirileceği zaman ayıklanır, kesilir, hemen az miktarda ki kaynar suya atılırsa ya da kendi suyuyla pişirilirse çok az vitamin kaybı olur. O yüzden sebze yemeklerini günlük hazırlamanız, özellikle C vitamini kayıplarını en aza indirecektir.
C vitamininin vücuttaki rolü
• C vitamini, hamilelik döneminde en fazla ihtiyaç duyduğunuz demirin emilim hızını ve oranını inanılmaz bir şekilde arttırır.
• Kılcal damarlarımızın kuvvetli olmasında etkindir.
• Hem sizi hem de bebeğinizi hastalıklara karşı korur. Bunu da bağışıklık sisteminizi güçlendirerek yapar.
• Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.