Mütenevvi sebeplerden dolayı gün içerisinde sıklıkla el ve kol yaralanmalarına maruz kalabilir, böyle bir yaralanmaları kimi zaman hafif sıyrıklarla atlatabileceğimiz gibi, kimi zamanda ciddi bir yaralanma geçirerek ilk yardım gerekli olabilir. Ciddi el ve kol yaralanmalara karşı nasıl bir ilk yardı uygulaması yapılmalıdır, bu makalemizde sizlere bilgiler sunacağız. El ve kol yaralanmalarında uygulamanız gereken bu önemli bilgiler, küçümsememek hayatınızın kurtulmasına olanak sağlar.
El ve kol yaralanmasında ilk yardım
El yaralanmalarında ilk yardım
Öncelikle kanamanın kontrol altına alınması gerekir. Bunun için kanama, basınçlı sargı bezi ile durdurulmaya çalışılmalı. Eğer hastanın parmaklarında yüzük, kolunda da bilezik ya da saat gibi aksesuarlar bulunuyorsa bunlar çıkartılmalıdır. El yarasına steril olan bir bez ile pansuman yapılmalı ve kesinlikle ilaçlı müdahale yapılmamalıdır. El kalp düzeyinde tutulmalıdır. Kopan bir el ya da parmak varsa temiz bir havluya sarılıp temiz bir poşetin içine konulmalı, poşetin ağzı sıkıca kapatılmalı ve poşet buz kalıplarının bulunduğu bir kaba alınıp en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Kesinlikle kopan parçalar buz ile temas ettirilmemelidir.
Kol yaralanmalarında ilk yardım
Kol yaralanmalarında en önemli kural, kopan bir dokunun ya da yaranın üzerine mikrop giderici özelliği bulunan hiçbir solüsyon dökülmemelidir. Kola lastik ya da ip vasıtasıyla boğma işlemi uygulanmalıdır. Kesinlikle hasta ya da yakınları açık yarayı kapatmaya çalışmamalı, yaraya herhangi bir dikiş ya da pens tutturulmamalı, bunları yapmak yerine kol bandaj ile sarılmalı ve kalp seviyesinde tutulmalıdır. Kopan parçalar temiz bir havluya sarılıp temiz bir poşetin içine konulmalı, poşetin ağzı sıkıca kapatılmalı ve poşet buz kalıplarının bulunduğu bir kaba alınıp en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Kesinlikle kopan parçalar buz ile temas ettirilmemelidir.