Dişlerin beyaz bir görünümde olmaması nasıl ki estetik görünümü olumsuz etkileyen ve kişiyi psikolojik bir sıkıntı içine atan bir sorunda, dişlerin muntazam bir şekilde dizilmemiş olması yani diş çarpıklığı olarak tabi edilen sorunun yaşanması da aynı derece etkili bir diş problemidir. Günümüzde diş sararması ve diş çarpıklığı sorunu sıklıkla yaşandığından ve diş hekimlerine en çok da diş çarpıklığı nedeniyle başvuranların sayıca fazla olması, bireylerin bu sorundan bir hayli sıkıntı çektiklerini açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Peki diş çarpıklığı tedavisi nasıl olur? Diş hekimlerin diş çarpıklığının tedavisi için hangi yöntemi uygulamaktalar? Buyurun yazımızdan öğrenelim.
Diş çarpıklığı tedavisi
Çarpık dişlere sahip olmak sadece estetik görünümü alakadar eden bir sorun olmuyor, aynı zamanda sağlığı da etkiliyor. Çarpık dişlerin en önemli sebebi, süt dişlerin değişim zamanı gelmeden önce çekilmesidir. Süt dişlerin doğru zamanda çekilmemesi günümüzde bireylerin yaptıkları en büyük yanlış davranışlardan biridir. Çünkü süt dişler zamanından önce çekilirse, yandaki dişler çekilen süt dişlerin yerine kayıyor ve gelecek olan kalıcı dişlerin yerini kapatarak, kalıcı dişin boşluktan gelmeye çalışmasına ya da gömülü kalmasına sebep oluyor. İşte bu nedenle dişlerde çarpıklık söz konusu oluyor.
Diş çarpıklığının sebepleri arasında yer alan bir diğer yanlış davranış ise, bebeklere yalancı memeler verilmesidir. Çünkü bebek yalancı memeye alıştığı zaman, ondan vazgeçmesi zor oluyor. Aile bebeğe alışmış olduğu emziği vermediği zaman, bu kez bebek parmaklarını emmeye başlıyor. Bebeklerde parmak emme alışkanlığının husule gelmesi de, dişlerin çıkma döneminde yön değiştirmesine sebep oluyor.
Çarpık diş tedavisi uzman bir ortodontist tarafından yapılmaktadır. Diş çarpıklığı tedavisi hem uzun hem de zahmetli bir işlemdir. Kalıcı diş çarpıklığı tedavisi neredeyse 2-3 yıl sürmektedir. Günümüzde çarpık diş tedavisi için genellikle kişiler görünmeyen diş tellerini tercih etmekteler.