Ağız içinde bir ya da birden fazla dişin kaybedilmesi durumunda husule gelen boşlukların doldurulması ve diş sağlığını tehdit eden hastalıklara karşı önlem alınması için, diş köprüsü dediğimiz, ağızdaki diğer sağlam dişlerden yardım alınarak diş boşlukların doldurulması işlemi uygulanır. Ağızda kaybedilen dişler bilhassa da gülerken ve konuşurken estetik olarak hoş durmadıkları için, diş köprüsü işlemi sayesinde bu estetik bozukluk giderilebileciği gibi, kişinin yemek yerken yaşadığı sıkıntıda ortadan kaldırılacaktır. Çünkü tüketmiş olduğumuz tüm besinlerin kalıntıları bu boşluklarda birikmekte ve zamanla orada bakterilerin çoğalmasına sebep olur ağız ve diş sağlığını tehdit edecek sorunların gelişmesine sebep olurlar.
Diş köprüsü nasıl yapılır?
Diş köprüsü uygulaması sayesinde, kişinin hem dişlerinin estetik görünümü düzelecek hem de ağız ve diş sağlığı kötü etkilenmeyeceği gibi, aynı zamanda yüz şeklininde korunmasına muavenet edecektir. Çünkü dişlerimiz yanakları ve dudağı desteklediği için, ağız içinde diş kayıpları olduğu zaman, yüzün şeklinde bozukluklarda husule gelir. Bunun yanı sıra, diş kaybının olduğu bölgedeki boşluğu kapatmak isteyen diğer sağlam dişlerde, bu boşluğa doğru kayma eğiliminde bulunacak ve dişlerin yapısında bozukluklarda meydana gelecektir. İşte bu ve buna benzer tüm sorunların önüne geçilmesi için, diş köprüsü yapılması önerilir.
Diş köprüsü nasıl yapılır?
İlk olarak işleme başlamadan önce, boşluğun önünde ve arkasında yer alan sağlam dişler aşındırılarak hazırlanır. Aşındırmaya uğrayan dişlerin daha sonra üstü kapatılı ve bu dişlerden destek alınarak uygun doku malzemesi ile boşluğa dişler yerleştirilir. Diyelim ki ağzınızda destekleyici diş bulunmuyor. İşte o zamanda implant yöntemi ile destekleyici dişler yapılır. Diş köprüsünün alt kısmında titanyum ve altın alışımları ile metaller kullanılırken, üst kısmında ise porselen madde kullanılır.