Beyin kanaması tedavine başlamadan önce ilk olarak hekim kanamanın hangi bölgede teşhis eder ve bunu BT taraması veya MRI gibi görüntüleme testleri yapar. Bu görüntüleme testlerinin yanı sıra, kanamanın hangi bölgede olduğunu anlamanın bir diğer yolu da, göz muayenesidir. Çünkü beyin kanamasının olduğu bölgedeki gözde büyüme söz konusudur. Gerekirse kan testleri ve omurilikten su alma işlemi de uygulanabilir.
Beyin kanaması nasıl tedavi edilir?
Beyin kanamasının tedavisi için, kanamanın yerine, nedenine ve kanamanın büyüklüğüne göre uygun bir tedavi metodu uygulanır. Beyin kanamasını durdurmak ve beyinde oluşan ödemi önlemek için cerrahi operasyon gereklidir. Bu işlem sonrasında hastaya uygun ilaçlar reçete edilir ve gerek görülürse kan ürünleri ya da damar içi sıvıda uygulanabilir.
Beyin kanamasının sebebi, kanamanın yeri ve büyüklüğüne göre tedaviden alınacak sonuç değişkenlik gösterir. Bazı hastalar tamamen iyileşirken, bazılarında inme, beyin işlevi kaybı, ilaç ve uygulanan diğer tedavilerin yan etkileri gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu problemlerin yanı sıra ölüm riski de yüksektir. Riskleri azaltmak için sigaradan uzak durulmalı, uyuşturucu kullanılmamalı, tansiyon kontrol altında tutulmalı, araba kullanırken emniyet kemeri, motor kullanırken de kask mutlaka takılmalıdır. Doktorunuzun kullanmanızı önerdiği ilaçları ise aksatmadan kullanmalısınız.