Bebeklerde alerjinin sebepleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
Hamilelik ve daha sonrası emzirme döneminde ve sonrasında alınan kimi gıdaların, bebeğin daha ileriki yaşlarında astım olma ve alerji riskini arttırabileceğini ortaya koydu.Bebeklik çağında en sık görülenler besin allerjileri ve tekrarlayan solunum sistemi alerjileridir.
Tüylü oyuncaklar, evdeki tozlar, tüylü halılar… Çocukların kaçınmaları gereken bir numaralı alerjenler…. Alerjik bünyeli çocuklar için tehdit daha da büyük. İşte size çocuklarınızı uzak tutmanız gereken tüm alerjenler ve onlar hakkında bilmeniz gereken her şey. Alerji vücudun bazı maddelere karşı farklı reaksiyon vermesi nedeniyle oluşur.
Hışırtılı bir solunum, solunuma bağlı alerjinin belirtisi olabilir. Yine de altında başka bir sebep (boğaza kaçan yiyecek vs.) olup olmadığı araştırılmalıdır.
Besin alerjisi zamanla düzelme şansı çok yüksek olan bir grubu oluşturur. Yumurta, balık, portakal, çilek, muz, fındık alerjen besinler arasında sayılabilir.
Genellikle deride kızarıklık, ishal, tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonları alerjik kökenli olabilmektedir.
Bebek soyulduğunda, her defasında elleriyle karnını kaşımaya çalışıyorsa, bu egzamanın ilk belirtisi olabilir. Kırmızı, kaşıntılı, ilerledikçe üzeri pul pul kabuk gibi sertleşmeye başlayan bir alerji tipidir.
Bebeklerde yanaklar, boyun, kulak arkası, eller, bilekler egzamanın görüldüğü yerlerdir. Bazen de “para gibi” diye nitelendirilen farklı yerlerde yuvarlak, keskin kenarlı döküntüler şeklinde görülebilir.
Bebek büyüdükçe diz arkası, kolun dirsek ön taraf katlantı yeri gibi bölgelerde yoğunlaşabilir.
Bebeğinizde alerjik tepkiler gördüğünüzde, onu vakit kaybetmeden doktora götürmeniz önemlidir.