Boğazın içinde ve her iki yanında yer alan, lenfoid dokular olan bademcikler, mikrop ve bakterilerin saldırısına uğradıkları zaman iltihaplanır ve bu iltihaplanma sık sık husule geldiği vakitte boyutlarında büyüme husule gelir. Bu büyüme bademcik şişmesi olarak tabir edilir ve bademciklere bakıldığı zaman bazen hafif kızarıklıklar bazende beyaz ve sarı renkli bir tabaka ile kaplandığını görürüz. Bademcikler mikrop ve bakterilere karşı savunmasız kaldıklarında üzerleri gözenekleşir ve tedavi edilmek ister.
Bademcikler ne zaman alınmalıdır?
Savunma sisteminin bir parçası olan bademcikler sık sık iltihaplandıkları durumda artık görevlerini yerine getiremedikleri için savunma yapamaz ve vücudu güçsüz duruma düşürürler. İşte bu noktada bademciklerin alınması uygun görülür. Çünkü artık bademcikler şişlikten dolayı bireyin yutkunma problemleri yaşamasına sebep olur.
İltihaplı olan bademcikler vücutta mikrop üretmeye başlar. Bu mikrop üretme dışında ise yakın bölgede yer alan organlarında hastalanmasına sebep olduklarında bademciklerin ameliyat ile alınması gerekir. Uzman bir hekime giderek operasyon hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.