Bademcik ağrısı nasıl oluşur?
Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde, vücuda giren yabancı maddeleri yok etmede ve vücuda bağışıklık kazandırmada önemli rolü bulunan bademcikler, ağzın gerisinde ve boğazın iki çevresinde bulunan lenf sisteminin bir ürünü olmaktadır. Bademcikler tüm vücuda yayılmış bir damar ağından oluşmakta, bu damarların içinde lenf denilen renksiz bir sıvı yer almakta ve vücut dokularındaki sıvılar bu lenfe karışarak lenfte daha sonra kana karışmaktadır.
Birer lenf bezinden oluşan bademcikler süzgeç görevi görerek çeşitli bakteri ve virüslerin vücuda girmesini engeller. Ancak ağız yoluyla alınan aşırı bakteri ve virüsleri süzmekte zorlanan bademcikler şişerler. Kızarıklık, yangı ve ağrı gibi durumlar bu esnada sıklıkla hissedilir.
Bademcik ağrısı bakteri ve virüslerden husule gelir. Özellikle bademciklerin şişmesinden dolayı yutkunma zorluğu ile birlikte ağrı hissedilir. Bademcikleri şişen hastaya gerekli bakım yapılırsa kısa sürede bademcik ağrısı ortadan kaybolur.
Bademciklerin ağrımaya başlamasından sonra hastaya hiçbir müdahale yapılmazsa bademcik ağrısı daha çok hissedilmeye başlar ve bademcik hastalığı husule gelir. Aynı zamanda ateş, titreme, baş ağrısı ve üşüme gibi şikayetleri bulunan bademcik iltihabı da ortaya çıkabilir.