Rasmussen'den NATO üyesi ülkelere 'para musluğunu kısmayın' uyarısı

Kuzey Atlantik İttifakı (NATO) Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO’nun son yıllardaki ekonomik krize rağmen dünyadaki en önemli askeri güç olduğunun altını çizdi. Rasmussen, savunma bütçelerinde yapılacak kısıtlamaların İttifak’ın operasyonel gücünü düşüreceği uyarısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İttifak’ın 2012 faaliyet raporunu açıkladı. Türkiye’ye yerleştirilen Patriot füze bataryalarından söz ederek başladığı raporunun sunumunda, NATO’nun müttefikleri savunmak ve Türkiye’nin Suriye sınırındaki krizin büyümesini önlemek için Patriot füzelerin konuşlandırıldığına dikkat çekildi. Alınan kararın İttifak içindeki dayanışma ve güvenliğe verilen önemin somut bir gösterisi olduğu vurgusu yapıldı.

Genel Sekreter Rasmussen, üç kıtada yaklaşık 110 bin NATO birliklerine bağlı askeri gücün varlığına dikkat çekerek, "Yıllık faaliyet raporu açıkça gösteriyor ki, ekonomik krize rağmen İttifak dünyadaki en önemli askeri güçtür. NATO ülkeleri, dünyadaki savunma giderlerin yarısından fazlasını oluşturuyor. Buna karşın İttifak içindeki savunma harcamaları ülkeden ülkeye değişiklik arz ediyor. Bütçelerde yapılacak kesintiler ve daralmaların devam etmesi İttifak’ın askeri kapasitesini olumsuz etkileyebileceği gibi politik inandırıcılığa da zarar verebilir." şeklinde konuştu.

Eski Danimarka Başbakanı Rasmussen, savunma harcamalarına yapılacak yatırımların ekonomik sorunlara çözüm olmayacağının farkında olduğunu ancak savunma bütçelerinde yapılacak fazla kesintilerin ekonomik gidişatın daha da kötüleşmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Rasmussen "Savunma harcamalarında yapılacak kısıtlamalar askeri gücü zayıflatmakla kalmaz, savunma endüstrisinin de daralmasına neden olabilir. Bu da ihracattan tutun, istihdama kadar geniş bir yelpazede gerileme manasına gelir." sözlerine yer verdi. Toplumların güvenliğini sağlamak ve NATO’nun dünyadaki etkisini korumak için güçlü yapının muhafaza edilmesi gerektiğini kaydeden Rasmussen, 2013’teki savunma bütçelerinde bunların göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.