Putin, Stalingrad törenlerine katıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı’nın dönüm noktası sayılan Stalingrad savunmasının 70. yıldönümü kutlamalarına katılarak başta savaş gazileri olmak üzere tüm Volgograd (eski adı Stalingrad) kent halkını onurlandırdı. 19 Kasım 1942’de Sovyet Ordusu, Nazi birliklerine yönelik karşı atak başlatarak altı ay içinde 6. Alman ordusunu bozguna uğratmıştı.

Volgograd kentindeki kutlama etkinlerine katılan Putin, Mamay Tepesi'ndeki askerlerin anısına inşa edilen tesisi ziyaret ederek çelenk bıraktı. Mamay Tepesi, Stalingrad çatışmasında önemli stratejik nokta idi. Nazilerin yoğun saldırılarına rağmen Sovyet askerleri Mamay Tepesi'ni 140 gün koruyabilmişti.

Rusya lideri, Stalingrad çatışmasında savaşan gazilerle birlikte Ana Vatan anıtına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Putin'e Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Volgograd Bölge Valisi Sergey Bojenov da eşlik etti. Maksim Zagurolko isimli bir gazi Putin'e, Stalingrad çatışmasının öğrenilmesi açısından bir bilim merkezi açılmasını önerince Rusya lideri, "Bu güzel bir fikir. Bu işi profesyonelce yapmak lazım." dedi.

Savaş gazileriyle muhabbet eden Putin, daha sonra çatışmalarda ölen bazı Sovyet askerlerinin kimliklerini tespit edilmesi amacıyla faaliyet gösteren Volgograd Arama Kurtarma Takımı ile görüştü. Putin, takım çalışanlarına sorun ve detaylı konuları masaya yatırmak için özel bir görüşme yapılmasını da önerdi.

Törende vatandaşlara hitap eden Devlet Başkanı, Stalingrad çatışmasının dünya kahramanlık tarihinin en yüksek örneği olduğuna dikkat çekti. Putin, "Rusya olarak Stalingrad savunucularımızla onur duyuyoruz. Kızıl Ordu askerleri bu cehennemde yaşıyor ve mücadele ediyordu. Ama resimlere de baktığımızda ister istemez ortaya şöyle bir soru ortaya çıkıyor: Peki Stalingrad halkı nerde yaşıyordu, acaba bu dağılmış yerlerde yaşamak mümkün müydü? Hayır sadece yaşamak değil, sağ kalmak ve mücadele etmek de mümkündü. Ve Stalingrad halkı mücadele etti. Stalingrad halkımızın birlik ve muzaffer sembolü, asıl yurtseverliğin ve kurtarıcı Sovyet askerinin büyük zaferinin sembolüdür ve yüzyıllar boyu kalmaya devam edecek. Ve bizler Rusya'ya, kendi dil, kültür, kök ve ulusal anımıza sadık kaldığımız sürece Rusya yenilmezdir." dedi.

TÜRKİYE VE JAPONYA DA SALDIRACAKTI İDDİASI

1942 yılında Nazi lideri Adolf Hitler, başta Azerbaycan olmak üzere Kafkasya petrol kaynaklarını ve SSCB’nin Volga nehri kıyısı sanayisini kontrol altına almak için 6. Ordusu’nu Stalingrad bölgesine sevk etti. Çatışmalar 17 Eylül 1942’de başlarken, Sovyet ordusu 19 Kasım’da karşı atağa geçti. Alman birliklerini kuşatmaya alan Sovyet ordusu, 2 Şubat 1943’de Nazi mareşali Friedrich Paulus dahil yaklaşık 300 bin Alman askerini esir aldı. Stalingrad çatışması, Almanların İkinci Dünya Savaşı’nda yenilmeye başladığı tarih olarak görülüyor. Çatışma ABD ve İngiltere’nin ikinci cephenin açılmasıyla ilgili düşüncelerini hızlandırdı. Bazı Rus tarihçilerin iddialarına göre, Sovyetler Stalingrad çatışmasında yenilseydi, bu durumda Türkiye ve Japonya da Almanya'nın yanında yer alarak SSCB'ye saldıracaktı.