“İnsanlar silah almakla aslında kendi güvenliklerini tehlikeye atıyor”
‘Şiddetle mücadele’ başlıklı seminer derneğin Virginia’daki merkezinde yapıldı. Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika olmak üzere 4 kıtada farklı üniversitelerde ders veren Kurtz, toplumda giderek artan şiddet eğiliminin kaygı verici noktaya ulaştığını ifade etti.
ABD’de son yıllarda şiddet olaylarında gözle görülür artış yaşanıyor. Hemen hemen her gün birkaç eyaletten silahlı saldırı vakası duymak mümkün. Buna rağmen yönetim bireysel silahlanmaya karşı yasa çıkarılmasında zorluklar yaşıyor. Bu probleme dikkat çeken Kurtz, “Bu yasanın değişmemesini isteyen ve şiddetten geçinen insanlar var. Özellikle silah üreticileri ve üreticilerin tedarikçileri bunların başında geliyor. Bu insanlar çok iyi organize olmuş ve çok etkililer. Etkilerini sürdürmek için çok büyük miktarda para harcıyorlar.” şeklinde konuştu.
Bireylerdeki şiddet eğiliminin sebepleri arasında içinde büyüdükleri kültürün etkisinin de olduğunu vurgulayan Kurtz, önlemin erken yaşlarda alınması gerektiğini belirtti. Kurtz, “Özellikle şiddet içeren TV programlarını izleyen çocuklar çok daha agresif oluyorlar. Bu agresiflik zamanla onları hapishaneye kadar götürebiliyor. Öğretmen ve ailelere büyük işler düşüyor.” dedi.
İnsanların kendilerini korumak adına aldıkları silahın aslında kendileri için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Kurtz, “Silah sahibi birçok insan bir saldırı olması durumunda bu aletle kendilerini nasıl koruyacaklarını dahi tam olarak bilmiyor. Silah mağazalarına gidip kendilerini korumak düşüncesiyle silah satın alanlar aslında kendi güvenliklerini tehlikeye atıyorlar. Biri karşınıza çıktığında kendinizi korumak adına silah çekmek yerine oradan uzaklaşmaya çalışmanın güvenliğiniz adına daha mantıklı olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
ABD’de sivil vatandaşların elinde 283 milyondan fazla silah olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler verileri, ABD’nin, ateşli silahlarla işlenen cinayetlerin en yoğun olduğu beşinci ülke olduğunu gösteriyor. İstatistiklere göre ülkede, 2010'da 9 bin 960 kişi, 2011’de ise 8 bin 583 kişinin vurularak öldürüldü.