Çin, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılımasına sıcak bakıyor
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ŞİÖ, açılım ilkesi gözetir ve gözlemci ülkeler ve aralarında Türkiye’nin de olduğu diyalog ortağı ülkelerle ortaklık ilişkilerine değer verir. ŞİÖ, mevcut durum itibariyle somut işbirliği tedbirlerinin kararlaştırılması için çalışıyor.’’ dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı, "Buna ek olarak ŞİÖ, hukuki, idari ve mali temelde yeni üyelerin kabulleri için uygun ortam sağlamaya çalışırken, organizasyona üye olmak isteyen ülkelerin başvuruları, asil üyelerin yapacağı görüşme ve oy birliği ile karara bağlanacaktır." ifadelerini kullandı.
Çin’deki akademisyenler de Başbakan Erdoğan’ın çıkışını değerlendirdi ve ŞİÖ’nün Türkiye için iyi bir seçim olabileceğini belirtti.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) Batı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü’nün Uluslararası İlişkiler Bölümü Müdürü ve Körfez Araştırma Merkezi Genel Sekreteri Prof. Wang Lincong, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez ŞİÖ’nün AB’den daha iyi olduğunu açıklamasının geniş manada yankı uyandırdığını söyledi. Wang, şöyle devam etti: "Türkiye doğu ve batı ile çoklu kimliklere ve özelliklere sahip bir ülkedir. AB’nin Türkiye’yi almaması üzerine Türkiye de kendisi için yeni bir yol arayabilir. ŞİÖ ile ilişkilerini geliştirmek Türkiye’nin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesine yardımcı olabilir."
AB’nin Türkiye’yi üyeliğe alma konusundaki tavrına da değinen Prof. Wang, "AB, ciddi ekonomik kriz altında. AB’ye üye ülkeler, AB’nin gelişmesi için bir şans olan Türkiye’ye ihtiyaçları olduklarını bilmeleri gerekir.’’ yorumunu yaptı.
"Ancak Türkiye'nin AB üyeliği sorununun çözümünde AB, hala dar, kendine has kapalı ve içe dönük karakteristik özellikleriyle Türkiye'nin kabul öneminin farkında değil.’’ diyen Wang, ‘’Geçen 10 yıl zarfında Türkiye, daha açık ve dengeli diplomasiyle doğuya daha çok dikkat ediyor. Genel konuşmak gerekirse, Türkiye ŞİÖ'ye önem veriyor ve ŞİÖ ile ilişkilerini zamanla güçlendiriyor.’’ ifadelerini kullandı.
Türkiye, geçen yıl Pekin’deki toplantıda ŞİÖ'ye "diyalog ortağı’’ ülke olarak kabul edilmişti.