Çin’de otoyol çöktü: 9 ölü (2)
Patlama bu sabah 8.52'de Mianchi kasabasından geçen ve Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletini Kazakistan sınırındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’n kara liman şehri Horgos’a bağlayan Lianyungang-Horgos otobanında meydana geldi. Yetkililer, olayın asıl nedeninin araştırmanın ardından açıklanacağını söyledi
OLAYIN NEDENİ HAKKINDA ÇELİŞKİLİ BİLGİLER
Çin ulaştırma kanunlarına göre, oto yollarda havai fişek ve çatapat gibi yanıcı ve patlayıcı maddeler taşıyan araçların izin alması ve ağırlığın 10 tonu geçmemesi gerekiyor. Ancak bugün oluşan kazada kamyonun taşıdığı patlayıcı oranının bunun çok üstünde olduğu belirtiliyor.
6 kişinin olay yerinde, diğerlerinin ise hastanede hayatını kaybettiği, yaralılardan en az dördünün durumun ciddi olduğu açıklandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, kamyonun patlamasıyla mı köprünün çöktüğü yoksa köprünün çökmesiyle mi kamyonun patladığının araştırmalar sonucunda ortaya çıkacağı belirtildi.
Köprünün çökmesiyle birlikte araçların köprüden uçtuğu ve enkaza altında 25 aracın kaldığı ifade edildi. Kaza nedeniyle çevre yollarda yoğun trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Görgü tanıkları, şiddetli patlama olduğunu söylerken, çevre köydeki evlerin camlarının da kırıldığı açıklandı. Kazada 30 metre yüksekliğinde ve 160 metre uzunluğundaki köprünün 80 metresi çöktü. Görüntülerde bir kamyonun ise kıl payı çöken köprüden aşağı düşmediği görülüyor. Haberlerde, 2001 yılında hizmete çılan otobanın söz konusu bölümünde oluşan kaza sonrasında, kamyondaki patlayıcının dev köprüyü yıkıp yıkamayacağı tartışılıyor.
YOLLARIN GÜVENLİĞİ TARTIŞILIYOR
Çin'de geleneksel ay takvime göre gelecek hafta Çin yeni yılı kutlanacak ve bu kutlamalarda çatapat ve havai fişekler kutlamaların önemli bir parçasını oluşturuyor. Yaşanan son olay, özellikle Çin’deki sosyal medyada bayram öncesi yolların güvenliliğini tartışmaya açtı.
Çin’de köprü çökme olayı ilk değil. Geçtiğimiz yıllarda da benzer köprü yıkılmaları yaşanmış ve gözler Çin’deki otoyolların kalitesine çevrilmişti.
CCTV, otoyolun trafiğe kapatıldığı ve çöken kısmın tamirinin uzun zaman alacağını bildirdi. Bölgedeki evlerin camları patlamanın şiddetiyle kırılırken, çok sayıda evin hasar gördüğü ifade edildi.
Bir kamyonun ise kıl payı köprüden aşağıya düşmemesi görüntüsü ise dikkat çekti.
Köprünün yer aldığı G30 otoyolu, Çin'in en uzun otoyolu ve 4 bin 400 kilometre uzunluğunda.
2011’de Çin’deki otoyol kazalarında 60 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.