Uluşahin: Batı'nın bastığı paralar Türkiye'yi kaynak temininde rahatlatıyor
Şekerbank'ın 60. kuruluş yılına özel düzenlediği 'Üreten Anadolu Buluşmaları' toplantısı için Malatya’ya gelen Genel Müdür Meriç Uluşahin, Türkiye ekonomisinin bu yılki seyriyle ilgili öngörülerini paylaştı.
10 yılda gösterdiği büyüme performansıyla Türkiye'nin, küresel ekonomi liginde 4 basamak atlayarak, dünyanın en büyük 16. ekonomisi haline geldiğini hatırlatan Uluşahin, ilk 10 ekonomi arasına girme vizyonuna yönelik en önemli itici gücünün, iç tasarrufa ve verimli üretime dayalı rekabetçi büyüme ile sürdürülebilir kalkınma olduğunu vurguladı. Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için tek yolun finans sektörü ile reel sektörün üretimi artırarak el ele yürümesi olduğunu kaydetti.
2013 için yüzde 5’lik bir büyümenin sürdürülebileceğini söyleyen Uluşahin, şöyle devam etti: "2013 yılı için iyimser taraftan bakan bankayız. Genel kanaatin de bu şekilde oluştuğunu düşünüyorum. Ülkemizin global ekonomiden daha olumlu ayrıştığına inanıyoruz. Geçmiş yıllardaki büyüme rakamlarını yakalayamayabiliriz belki ama en az yüzde 5’lik büyümenin sürdürüleceğini düşünüyoruz bu yıl için. Dünya geneline bakıldığı zaman hızlı bir toparlanma görünmeyebilir. Hala Avrupa’da küçülmenin devam etmesi öngörülüyor. ABD’de yüzde 2’lik bir büyüme konuşuluyor. Tüm bunlara bakıldığında Türkiye’nin bu anlamda çok olumlu ayrıştığını görüyoruz. Biz bunu değerlendirebilirsek önümüzdeki dönemde konumlanma açısından uygun bir zemini bulmuş olacağız. Kaynak olarak baktığımızda, yurt dışındaki ekonomiler kendi ticaretlerini canlandırmak için devamlı para basıyorlar. AB Merkez Bankası olsun, ABD olsun böyle. Ama bu paralar kendi ekonomilerinden ziyade uzun vadeden gelecek vadeden ülkelere daha çok kayıyor. O yüzden kaynak temini açısından bir rahatlama görüyoruz.”
2013 yılında yatırımcıların daha rahat olacaklarını belirten Uluşahin, “Özellikle geçtiğimiz yıla kıyasla yatırımcılar daha rahat olabilir. Geçtiğimiz yıl düşük bir büyüme hızıyla geçti. Bu sene ekonominin büyümesi, üreticinin ürünlerinin tüketiciyle buluşması sonucu nakit akışı döngüsü rahatlayacak, yatırımlara daha olumlu bakılması anlamına gelecektir. Bu yıl yatırımcıları, son 1,5 -2 yıl ile kıyasladığımızda daha olumlu bir tablo bekliyor.” diye konuştu.
Anadolu'nun üreten kesimlerinin bu hedefe ulaşmakta kilit rol oynadığının altını çizen Uluşahin, "Bizim de rolümüz burada mümkün olduğu kadar bu parayı reel sektör ile en uygun şekilde buluşturmaya aracılık etmek. 'Üreten Anadolu Buluşmaları' ile bu kaynakların kullanılacağı uygun yerleri, yatırım alanlarını bulmayı amaçlıyoruz. Bu yüzden 'Üreten Anadolu Buluşmaları'nın ikincisini, Anadolu'da sosyal dinamikleriyle farklılaşan ili Malatya’da düzenledik.” ifadelerini kullandı.