Türkiye'de çocuk başına yapılan oyuncak harcaması 30 dolar
Türkiye'de oyuncak pazarının yüzde 6, markalı oyuncak pazarının ise yüzde 10'un üzerinde büyüdüğünü belirten Bayram Murat, bu rakamların oyuncakta seçiciliğin ön plana çıktığının bir göstergesi olduğunu söylüyor. Murat, dünyadaki oyuncak sektörü ile ilgili ise şu bilgileri veriyor: "International Council of Toys Industries (ICTI) verilerine göre oyuncak sektörünün hacmi 2012 yılı için yaklaşık 90 milyar dolar. Araştırma sonuçlarına göre dünyada çocuk başına ortalama 175 dolarlık oyuncak harcaması yapılıyor. Oyuncak pazarının yüzde 68'ine sahip 10 ülke Amerika, Japonya, Çin, İngiltre, Fransa, Almanya, Brezilya, Hindistan, Avustralya, Kanada'dan oluşuyor. Çin üretim lideri ancak bu pazardan payı 13-15 milyar dolar. Türkiye oyuncak sektörünün yıllık hacmine baktığımızda ise 700-800 milyon TL. Türkiye'de çocuk başına ortalama 30 dolarlık oyuncak harcaması yapılıyor.
Türkiye'de 2011 TÜİK verilerine göre 0-4 yaş arası 6,2 milyon ve 5-9 yaş grubunda da 6 milyon çocuk bulunuyor. Henüz oyun yaşında olan bu çocuklar için yapılacak oyuncak seçimi, hem eğitim hayatlarını hem gelişimlerini etkiliyor. Uzmanlar çocuklara alınacak oyuncağın gelişimlerini zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal/duygusal olarak destekleyecek ve kendi kültürünü de öğretecek nitelikte olması gerektiğine dikkat çekiyor. Anne-baba bu dönemde, çocuğun gelişim özelliklerine uygun, ihtiyaç duyduğu ortamı ve materyalleri sağlamaktan sorumludur."
ÇOCUKLARIN YAŞLARINA UYGUN OYUNCAK SEÇİMİ ÖNEMLİ
Toy Fair'e katılan PAL Eğitici Oyun&Oyuncak Grubu Ürün Müdürü Murat Üstünbaş, eğitici oyuncak alanında uzman yetkililerin katılımıyla çalıştaylar düzenleyerek, dünyadaki önemli eğitici oyuncak fuarlarına katıldıklarını anlatıyor. Üniversitelerin çocuk gelişimi bölümü ile fikir alış-verişi yaptıklarını kaydeden Üstünbaş, çocuk yuvaları ile aile katılımlı toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Üstünbaş, oyuncak seçiminde yapılan yanlışlar konusunda aileleri uyardı. Oyuncak seçiminde önce anne babayı eğitmek gerektiğine işaret eden Üstünbaş, "Anne babanın dikkat etmesi gerekenlerden birisi, çocuğun yaşına uygun oyuncak seçmesi. Bazen çocuğumuz mutlu olsun diye aldığımız bir oyuncak, çocuğun yaş grubu ve gelişim evreleri için uygun olmayabilir. Bu çocuğun gelişim evrelerine engel oluyor." dedi.
Alınan her oyuncak çocuğun geleceğine yön verdiğini ifade eden Üstünbaş sözlerine şöyle devam etti: "Çocuğun hem gelişimini hem geleceğini yönlendirir. Örnek vermek gerekirse; üniversite sınavında paragraf soruları her öğrencinin çok ciddi sıkıntı yaşadığı sorular. Paragrafı okursunuz, soruya geldiği zaman tekrar paragrafa dönme ihtiyacı hissedersiniz çünkü çocuk (öğrenci) kısa bellek-uzun bellek çalışması yapmamış. İste söz konusu olan bellek çalışması oyuncaklarda mevcut. Çocuğun kısa ve uzun bellek çalışması yapmasına imkân tanıyan oyuncak sayesinde ileride paragraf sorularını rahatlıkla çözebiliyor.
"1 MİLYONCUDAN ALMAYIN"
Üstünbaş'a göre oyuncak seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de ürün kalitesi. Türk oyuncak piyasasında ne yazık ki kaliteli olmayan oyuncakların yer alabildiğini belirten Üstünbaş, "Bu durumda temel iş anne ve babaya düşüyor. Öncelikle bilinen markalardan oyuncak almalı. Ayrıca kesinlikle oyuncakların kutularında hangi yaş için olduğunu göstermesi gerekiyor. Çünkü yaş evreleri söylediğimiz gibi, çocuğun gelişim evreleri açısından çok önemli bir süreç. Sağlıklı ürünlerin tercih edilmesi, bu da ürünün kalitesiyle alakalı bir durum. 1 lira gibi oldukça ucuz oyuncaklar alınmamalı." açıklamasında bulundu.
OYUNCAK SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!
• Çocuğun yaşına, ilgisine, becerisine, gelişim düzeyine ve yeteneklerine uygun oyuncaklar seçilmeli.
• Oyuncak, çocukta merak uyandırmalı, çevresini tanımasına yardımcı olmalı. Eski saatler, karton kutular gibi.
• Oyuncaklar çocuğun tek başına kullanabileceği özellikte ve dayanıklı olmalı.
• Oyuncak toplumsal kültürümüzü yansıtan özellikte olmalı.
• Çocuğun cinsiyeti mutlaka göz önünde bulundurulmalı.
• Oyuncaklar, beceriyi artıracak özellikte olmalı ve basitten karmaşığa doğru tercih edilmeli.
• Alınan oyuncak eskisini tamamlayacak nitelikte seçilerek eski oyuncağa ilgi artırılabilir.
• Kasları çalıştırma, girişimciliği ve hayal gücünü artırma gibi çok yönlü oyuncaklar tercih edilmeli.
• Çocuğun hem kendi kendine hem de yaşıtlarıyla oynayabileceği oyuncaklar da alınmalı.
• Oyuncak sektörü sanal kahramanların istilasında!
• Oyuncak sektöründe satış oranı yüksek ürünleri, çizgi filmler ve sinema filmleri belirliyor.
• İnsan figüründen arabalara, süper kahramanlardan hayvanlara ve aksesuarlara kadar her şey o dönemde gösterilen filme göre üretilip satılıyor.