Bakan Bayraktar: Sanayicilerimiz eğitim ve dünyayı okumada ileri seviyede
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İSO'nın Çevre Ödülleri Töreni'ne katıldı. Bu yıl 13.'sü düzenlenen törende çevre konusunda bilinç uyandıran ve çevre dostu projeler ödüllendirildi. Bakan Bayraktar, Türk sanayicilerin, eksikliklerine rağmen eğitim ve dünyayı okuma anlamında dünyadaki bir çok bölgeden daha ileride olduğunu söyledi.
İstanbul Sanayi Odası'nın Akatlar'daki İSOV Mesleki Eğitim Kompleksi'nde düzenlenen törene Bakan Bayraktar ile birlikte İSO Başkanı Tanıl Küçük, firma temsilcileri ve projeleriyle yarışmaya katılan firmaların yöneticileri katıldı.
Bakan Bayraktar, ISO'nun Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 30'nu yaptığını ifade etti. Sanayileşme çalışmalarında çevre bilincinin en önde olduğunu anlatan Bayraktar, eksikliklerine rağmen sanayicilerin eğitim ve kültür seviyesi bakımından dünyanın bir çok bölgesinden önde olduklarını kaydetti. Türkiye olarak artık sanayi toplumu olduklarını belirten Bayraktar, Türkiye ihracatının yüzde 90'ını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu kaydetti.
Araştırma geliştirme çalışmalarına biraz daha önem verilmesi gerektiğini, bakanlık olarak bu konuda destek vereceklerini anlatan Bakan Bayraktar, "Çalışmalarımızda hiç bir şekilde çevreye zarar vermeme ilkesi en öndedir. Şunu da paylaşmak istiyorum; Türkiye'nin sanayicileri, eksiklikleri olsa da gerek eğitim seviyeleri bakamından gerekse dünyayı okuma bakımından dünyanın bir çok bölgesinden ilerdeyiz." dedi. Bayraktar, Türkiye'nin yatırım için cazibesini artırmaya devam ettiğini ifade ettiğini, bunun güven ve istikrar ortamıyla doğrudan bağlantılı olduğunun altının çizdi. Dünyada, Türkiye'nin, en fazla gelişme kapasitesi olan 5 ülkeden biri olarak göründüğünü ifade eden Bayraktar, bu kapsamda çevre ve benzer konularla ilgili tedbirleri de almaya devam edeceklerini ve çevre kalitesinden taviz verilmeyeceğini belirtti.
Bayaktar, sektör ile ilgili teknik bilgiler de verdi. Buna göre; 81 ilde 161 hava ölçüm merkezi oluşturulduğunu kaydeden Bayraktar, ÇED izinleri için de bürokratik engellerin azaltıldığını belirtti. Mavi Bayrak plaj sayısının 355'e çıktığını, 221 limanda atık hizmeti verildiğini belirten Bayraktar, belediyelerin de atık su arıtma giderlerinin de önemli bir kısmının bakanlık tarafından karşılandığını anlattı. Bayraktar, yeni yapılan binaların enerji kayıplarının, eskilere oranla yüzde 40 daha iyi durumda olacağını belirterek, çevreye duyarlı firmaların çalışmaları için kendilerini tebrik ettiğini anlattı. Törende Bakan Bayraktar'a, Tanıl Küçük tarafından plaket verildi.
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (ISO) Tanıl Küçük de doğa ve çevrenin korunması konusunda üretim ve istihdam, bunun yanında, ekonomik gelişmenin önünün tıkanmaması gerektiğini anlattı. Tüketicilerin, tercihlerini çevre dostu ürünlerden yana yaptıklarını belirten Küçük, bu algının giderek yayıldığını ve Türk sanayisinin de bu algıya mutlaka cevap vermek durumunda olduğunun altını çizdi. Küçük, bu nedenle verdikleri ödüllerle bu algıya katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Yarışmaya katılan 43 firmanın projeleri, jüri tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu. Ardından, firma temsilcilerine plaket verildi. Projeler arasında yapılan elemede İnovatif Çevre Dostu Ödülleri dalında 'Çınar Ankastre Fırın' ile Arçelik, 'Capmaks' ürünü ile Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi Sanayii layık görüldü.
Büyük ölçekli kuruluş enerji verimliliği alanında birincilik ödülünü Ford Otosan, 'pres hatların alt yastık enerji tasarrufu' projesiyle kazandı. Büyük ölçekli kuruluşlar çevre yönetimi sosyal sorumluluk dalında birinciliğe İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayii layık görüldü.