Tam 550 yıllık...

Restorasyon yaparken ortaya çıktı
BURSA Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Muradiye Külliyesi Restorasyon çalışmalarında, türbelerin kubbesinde yer alan Osmanlı motiflerinin, 19'uncu yüzyıl sonlarında yapılan bir tadilatla sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiği ortaya çıktı. Restorasyon uzmanları tarafından bisturi ile titizlikle yapılan çalışmalar sonrası ortaya çıkan orijinal desenlerin 550 yıl geçmesine rağmen ilk günkü canlılığını koruması dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi, Bursa'nın 'Tarih Başkenti' kimliğini ön plana çıkararak, canlı bir açık hava müzesi haline getirme çalışmaları devam ediyor. Bu zamana kadar 150'nin üzerinde tarihi ve kültürel miras projesini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi'nin Muradiye Külliyesi'nde başlattığı restorasyon çalışmaları, yaklaşık 150 yıllık bir sırrı ortaya çıkardı. Sultan 2'nci Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 türbeden oluşan 'Muradiye Külliyesi'ndeki türbelerin kubbesinde yer alan görüntünün orijinal olmadığı belirlendi. Çalışmalara II. Bayezid'in eşi Gülruh Hatun Türbesi'nden başlayan restorasyon uzmanları, türbe kubbesinde Barok desenlerle süslü sıvanın hareketli olduğunu fark edince sondaj çalışması yaptı. Bisturi kullanılarak büyük bir titizlikle yapılan çalışmalarda mevcut sıvanın altında kalan kubbenin aslında Osmanlı motifleriyle süslü olduğu ortaya çıktı. Bunun ardından II. Bayezid'in oğlu şehzade Mahmud Türbesi'nde yapılan çalışmada da aynı görüntü ile karşılaşıldı.

Tarihi sırrı ortaya çıkaran Restorasyon Uzmanı Sara Özçelik, “İskeleyi kurup kubbeye kadar ulaşınca yaptığımız incelemede sıvanın hareketli olduğunu gördük. Bu bölgede yaptığımız sondajda sıvanın altında Osmanlı erken dönem tezyinatı olduğunu anladık. Özellikle 17'nci Yüzyılda Avrupa'da yaygınlaşan barok sanatının etkisi altında kalınarak, sadece Bursa'da değil, İstanbul'da da böyle çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Bu türbelerde de 1850'li yıllarda barok sanatının etkisiyle Osmanlı erken dönem tezyinatının sıva ile kapatılıp, üzerine barok desenler işlendiğini sanıyoruz. Biz, yasa gereği sonradan yapılan düzenlemenin 8'de 1'ini koruma altına alıp, sıvanın altındaki orijinal desenleri ortaya çıkarıyoruz. Sıvanın tutması için kubbedeki desenlere zarar verilmesine rağmen, renkler hala canlılığını koruyor. Biz orijinal renklere hiç dokunmayıp, hasarlı yerlere müdahale edeceğiz. Bu çalışmanın ardından türbeler ilk günkü orijinal görüntüsüne kavuşacak" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Restorasyon Uzmanı Sara Özçelik'ten bilgi alan Başkan Altepe, Gülruh Hatun Türbesi'ndeki iskeleye çıkarak kubbede yapılan tahribatı bizzat yerinde gördü. Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak amacıyla yaptıkları çalışmaların önemine vurgu yapan Başkan Altepe, bu çalışmalar sayesinde tarihi bir gerçeğin de ortaya çıkarıldığını hatırlattı. Başkan Altepe, “Her alanda olduğu gibi restorasyon çalışmalarımızda da alanında uzman ekiplerle çalışıyoruz. Yaklaşık 600 yıllık yorgunluğu bulunan Muradiye Külliyesi'ndeki çalışmalarımızda da tarihi bir gerçek ortaya çıktı. Yaklaşık 550 yılını dolduran türbe kubbesi 19. Yüzyılın sonlarında sıva ile kapatılmış ve üzerine batının etkisinde kalınarak barok desenler işlenmiş. Bu çalışma ile gerçek tarih ortaya çıkıyor ve türbeler orijinal kimliğine kavuşuyor" diye konuştu.