Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi’nin konuğu olan SGK Başkanı Acar, 2008 yılında başlanan sosyal güvenlik reformunun sonuçlarına ilişkin sunum yaptı. Merkezi yönetimin 2013 bütçesindeki giderinin 403 milyar lira olarak öngörüldüğünü, SGK’nın giderinin de 181 milyar lira olacağını vurgulayan Acar, “Yani merkezi yönetim, bütçedeki giderlerin yüzde 44,8′ini yönetme sorumluluğunu bize vermiş. Bu çok büyük sorumluluktur. 25 bin çalışanımızla, bu sorumluluğun gereklerini yerine getirmek için uğraş veriyoruz” dedi.
Acar, SGK’nın teknolojik altyapısının modernleştirildiğini, bu sayede hizmette kalitenin arttığını belirterek, dilekçe ile başvurmaları halinde 10 milyon 400 bin emeklinin tamamının maaşlarını evlerinde ödeyebilecek duruma geldiklerini anlattı. Geçen yıl 104 milyar lira emekli aylığı ödediklerini anımsatan SGK Başkanı Acar, “Bankalar bu parayı 2 gün kullanıyor. Prim tahsilatlarını da 2 gün kasalarında tuttuktan sonra bize aktarıyorlar. Geçmişte bankalara emekli aylığı ödedikleri için bir de komisyon ödüyorduk. Dünyada olmayan bir sistem uygulanıyordu. Komisyon ödemeyi durdurduk, üstüne biz komisyon istedik. Bu sayede sadece 2009 yılında 300 milyon lira kurumun kasasına para girdi” diye konuştu.
Çalışanların primlerinin gerçek ücretler üzerinden ödenmesini sağlamak amacıyla meslek kolu uygulaması başlattıklarını kaydeden Acar, bu sayede artık “asgari ücretli mühendis doktor döneminin” sona erdiğini anlattı.
Acar, “Bu sistemi profesyonel futbol kulüplerinde uyguladık. Futbolcuların aldıkları ücretler belli. Asgari ücretten değil, tavandan beyan yapılmasını istedik. Bir ay içinde prime esas kazanç matrahında 38 milyon lira artış oldu” ifadelerini kullandı. Kayıt dışı istihdamla mücadelede önemli mesafe kat ettiklerini kaydeden Acar, 2008-2012 yılları arasında 1 milyon 231 bin 877 kişinin kayıt altına alındığını, 80 bin 507 tescilsiz işyerinin de tescilli hale geldiğini bildirdi. Kayıt dışı işletmelerin tespitine yönelik çalışmaların 1 Ocak’tan itibaren yoğunlaşacağının altını çizen SGK Başkanı Acar, elektrik, su, doğalgaz aboneliklerinin takip edilerek, işyerlerinin kayıt altına alınacağını belirtti.
“SGK’DA İNTERAKTİF DÖNEM”
“Vatandaşa en iyi hizmeti vermek, israf, kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla teknolojinin tüm imkanları kullanılacak” diyen Acar, 1 Ocak’tan itibaren SGK’nin interaktif sisteme geçeceğini duyurdu.
SGK’nın numarasına SMS gönderecek sigortalıya, ne zaman emekli olacağı, emekli maaşı gibi bilgilerin yine SMS yoluyla ulaştırılacağını bildiren Acar, 1 Ocak’ta başlayacak uygulamalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Cep telefonunuzdan bizim numaramıza SMS atacaksınız. TC kimlik numaranızı yazıp ne zaman emekli olacağım diye soracaksınız, size en kısa sürede cevap gelecek. Ne kadar prim ödeyeceğim diyeceksiniz, anında telefonunuza bilgi gelecek. Bunlar gibi bir çok bilgiye cep telefonuyla rahatlıkla ulaşılacak. Kağıt reçete dönemi de yeni yılda bitecek. 89 bin doktor şifre aldı, 10-15 bin doktorumuz kaldı. Onların da en kısa sürede şifrelerini almalarını sağlayacağız. 15 Aralık’ta basın toplantısıyla israfı önleyecek bu sistemin ayrıntılarını da duyuracağız.
Bazı özel hastanelerde hasta gitmeden TC kimlik numarası ile sanki muayene olmuş gibi işlem yapıldığını ve bize fatura edildiğini tespit ettik. Bu suiistimallerin önüne geçmek için bazı illerde pilot uygulaması yapılan avuç içi damar izi uygulaması da 1 Ocak’tan itibaren yurt genelinde başlayacak. Kişinin kimlik numarası ile avuç içi damar izi eşleştirilecek. Kişi hastanede avuç içini tarattıktan sonra işlemlerini yaptırabilecek.”
“MARİFET İLTİFATA TABİDİR’
TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın da, konuşmasına “Marifet iltifata tabidir” atasözüyle başladı. Aydın, şunları söyledi:
“Yapılan iyi işleri takdir edeceksiniz, ödüllendireceksiniz ki kişi daha iyilerini yapabilmek için motive olsun. Türkiye’de son yıllarda sosyal güvenlik alanında çok önemli işler başarıldı. SSK, Bağkur, Emekli Sandığı gibi farklı kurumlarda, farklı mevzuatlarla yürütülmeye çalışılan sosyal güvenlik sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak tek çatı altında toplandı. Nüfusun tamamına eşit, kolay ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunumunu amaçlayan genel sağlık sigortası sistemi oluşturuldu. Çalışanların, işverenin kolay, hızlı hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla e-devlet uygulamasına geçildi. Türkiye ekonomisinin büyümesinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülen sosyal güvenliğin neden olduğu kara delik, tehdit olmaktan çıkmaya başladı. SGK’nın sunduğu sağlık hizmetleri Batılı ülke seviyelerine, hatta üzerine çıktı. SGK Başkanı Fatih Acar, bu başarıların en önemli mimarlarından biri. Başarılarından dolayı kendisini tebrik ediyoruz.”
Toplantının ardından TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, SGK Başkanı Fatih Acar’a plaket takdim etti.