Soru :selamun aleyküm ,
Sakalli ilgili bir sorum var! simdik bazileri sakal uzatmassini farz olarak ve bazileride sünnet olarak görüyorlar… sakalini bi siniri var midir acaba? simdik bi avuc kadar uzatilmasi lazim mi veyahut kirli sakalda caiz midir?
bu konu cok sasirtiyor beni… insallah yardimci olabilirsiniz ve hayata bir baska renk verebilirm insallah ALLAHIN izniylen
simdikden ALLAH RAZI OLSUN SIZINLEN
Cevap : Sakal bırakmak ile ilgili olarak Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:
Abdullah İbn Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki:
“Bıyıkları kazıyın, sakalları serbest bırakın.”
Sahîheyn’in (Buhari ve Müslim) bir rivayetinde şöyle denmiştir:
“Şu ameller fıtrattandır: Kasık tıraşı, tırnakların kesilmesi, bıyıkların kesilmesi.”
Bir diğer rivâyette:
“Müşriklere muhâlefet edin, sakallarınızı uzatın, bıyıklarınızı kesin.” denir.
Hz. Âişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
“On şey fıtrattandır: Bıyığın kesilmesi, sakalın uzatılması, misvak, istinşak (burna su çekmek), mazmaza (ağza su çekmek), tırnakları kesmek, parmak mafsallarını yıkama, koltuk altını yolmak, etek traşı olmak, istinca yapmak.”
Bu hadisler sebebiyle ulemanın bir kısmı sakalı farz görürken, bir kısmı da herkesin sakal bıraktığı, sakalla bıyığın birbirine karıştığı Arap toplumunda peygamberimizin bir çeki düzen vermesi şeklinde değerlendirmiş, bunun dinden değil, gelenekten kaynaklanan bir uygulama olduğunu söylemiştir.
Her iki tarafı da haklı sayabilecek deliller bulunduğundan peygamberimizin sakal bırakmasına bakarak sakalı sünnet saymak da mümkündür. Hadislere bakıp kendi tercihinizi yapmanızı tavsiye ederiz.