Safranbolu nerededir? Safranbolu hangi ilimize bağlıdır? Safranbolu ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.
Safranbolu; Karabük İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Cumaova), 57 köyü vardır. İlin kuzeyinde; güneyden Merkez, batıdan Yenice, doğudan Eflani ve Kastamonu’nun Araç, kuzeyden Bartın’ın Ulus ilçeleriyle çevrilidir.
İlçe toprakları, engebeli bir yapı gösterir. Yükselti genelde 1.000-1.500 m dolayındadır. Batıda Sarıçiçek Tepesi (1.726 m) en yüksek noktadır. Kuzeyde yayla, orta bölümde ırmak boylarında ovalık düzlükler görülür. Araç Çayı, doğudan ilçe topraklarına girer ve Yenice Irmağı’na katılır. Irmak, Zonguldak-Çankırı sınırı boyunca bir süre akar, Hacıhasan Deresi’nce beslenir. Kuzeydeki dağlık alandan doğan Ova Çayı Bartın Çayı adım alarak Karadeniz’e dökülür. Genelde Karadeniz iklimi egemen olmakla birlikte, güneye doğru karasal iklim etkileri artar. Kışlar ılıman, yazlar sıcak ve az yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 130° C, yağış tutarı 400-450 mm’dir. İlin en az yağış düşen yöresinde yer alan ilçenin kuzey yamaçları kayın ormanlarıyla kaplıdır. Güney yamaç ve düzlüklerde meşe toplulukları, yer yer çam ormanları görülür. Ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, mısır, arpa, kurufasulye, patates, soğan, elma, armut başlıca tarım ürünleridir. Koyun ve sığır besiciliği yapılır. Karabük-Kastamonu Karayolu üzerinde, deniz düzeyinden 350 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 130 km uzaklıktadır. Daha önce Zonguldak İli’ne bağlı bir ilçeyken 3 Haziran 1995′te yine Zonguldak’ın ilçelerinden Karabük’ün il yapılması üzerine bu ile bağlandı.
Tarihi: İlçenin bulunduğu yöre, İÖ 4.-3. yüzyıllarda yoğun yerleşime sahne oldu. 11. yüzyıllarda Danişmendiler, 12. yüzyılda Selçuklular, daha sonra Candaroğulları, 1461′den soma Osmanlıların egemenliği altına girdi. Daha sonra Kastamonu’nun ilçesiyken 1927′de Zonguldak’a bağlandı. Anadolu Türk Beylikleri ve Osmanlı dönemine ait birçok tarihsel eser arasında geleneksel Türk-Osmanlı sanatının özgün örneklerini simgeleyen evler, hanlar (Cinci ve Pamukçu) ve çarşılar sayılabilir. Özellikle, koruma altına alınarak restore edilen Safranbolu evleriyle ilgili yazılı ve görsel yayınlar, son yıllarda ilçeye ün kazandırdı.