Yılbaşından itibaren otoyol ve köprü geçişlerinde yeni düzenleme kapsamında KGS’nin yerini HGS alıyor. Tam adı Kartlı Geçiş Sistemi Olan KGS 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren artık tarihe karışıyor. Sorunlu bir sistem olduğu için gişelerde uzun kuyruklara sebep olan KGS, yerini (Hızlı Geçiş Sistemi) HGS’ye bırakıyor. KGS’ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş yapma imkanı sağlayan HGS, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren KGS’nin yerine geçiyor. Hızlı geçişlerin sağlanacağı düşünülen HGS, KGS’nin yerini alarak yılbaşından itibaren zorunlu kullanılacak.ü
KGS’nin sıkıntılı bir sistem olduğunu bilmeyen yok. KGS’si dolu olduğu için bekleme yapmadan geçenler istisna tabi. Ancak çoğu bilinçsiz sürücüler KGS dolumu yapmadıklarından uzun kuyrukların oluşmasına sebep oluyordu. İşte şimdi bu düzen değişiyor. 17 Aralık itibari ile KGS dolumu yapılmıyor. Sürücülerin son günlere kalmadan bir an önce HGS almalarında yarar var. Peki HGS neler vadediyor bizlere?
HGS abonelerinin telefonlarına gerektiğinde bilgilendirme ve uyarı amaçlı kısa mesajları gönderiliyor. Kart bakiyesinin geçiş ücretini karşılamadığı durumlarda HGS abonelerinin, geçişten sonra 7 gün içerisinde hesaplarına para yatırmaları durumunda cezai işlem uygulanmıyor. Ayrıca HGS abonesi olmadığı halde HGS gişelerinden geçiş yapan sürücülere, 7 gün içerisinde HGS abonesi olursa cezalandırılmıyor. HGS, OGS gibi kredi kartı bağlantılı olmadığı için, içerisinde bakiye yüklü olmalıdır. HGS’ye TL yüklemek daha kolay. KGS gibi belirli noktalardan yapılmıyor. PTT noktalarından ya da belirli bankalardan ve internet şubelerinden yükleme yapılıyor. Geçiş sırasında HGS bakiyesinin yetersiz olması durumunda endişe etmeye gerek yok, çünkü geçiş ücreti borç olarak kaydediliyor. İlk yükleme bir hafta içerisinde yapıldığında borç kaydedilen bakiye çekiliyor. Eğer aklınıza takılan kısımlar olursa yorum bölümünden yazabilirsiniz.
HGS etiketleri nereden ve nasıl alınacak
HGS’yi 1 Ocak 2013 tarihinden önce PTT merkez ve şubelerinden almak gerekiyor. Otoyollar üzerindeki PTT iş yerlerinden da satış yapılıyor. Etiketlere bakiye yükleme işlemleri de ilk başta yine PTT merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT iş yerlerinden ve PTTMatiklerinden yapılacak. Otoyollar üzerindeki 29 noktada PTT iş yeri kuruldu. HGS etiketleri yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından da temin edilebilecek. Eğer içerisinde TL yüklü olan bir KGS kartınız varsa bunu da HGS almaya giderken yanınızda götürün. KGS’nin içerisinde yer alan para HGS’nin içerisine aktarılıyor. HGS bandrolü aracın camına, köşeye gelecek şekilde yapıştırılıyor. Bu sayede geçişlerde HGS bölümlerinden hızlıca hiç takılmadan geçiş yapılıyor.
5lira karşılığında alınan HGS’nin ömrü 8 yıl.