Kredi kartı borcu yapılandırması, günümüzde tüketicilerin oldukça başvurduğu bir finansman uygulaması haline geldi. İlk olarak 2001 krizinin ardından karşımıza çıkan bu yöntem, aslında kredi kartı dönem borcunda belirtilen asgari tutarı bile ödeyemeyecek duruma gelen kart sahipleri için bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
Kredi kartı borcu nasıl taksitlendirilir ?
Kredi kartı borcunu yapılandırmak için önce bankayla irtibata geçilmesi gerekir. Banka bu konuda size kendi belirlediği uygulamalar çerçevesinde yardımcı olacaktır. Birçok banka yapılandırma hizmetini genelde borcunun asgarisini ödemeyen müşterilere sunuyor. Yapılandırma kararı bankaya iletildikten sonra, kredi kartını veren bankanın yapılandırma prensipleri dahilinde eşit taksitlerde geri ödenmesi için banka ile borçlu arasında protokol yapılır. Kredi kartı kapatılır, borç bakiyesi sabitlenir. Karşılıklı protokol ile yapılandırılan borcun taksitlerinin ödenmemesi durumunda ise kanuni takip süreci hemen devreye girer, banka borcun tahsili için yasal sürece hemen başlar.
Kart borcumu yapılandırdım, şimdi ne olacak ?
Diyelim ki kredi kartı borcunuzu yapılandırdınız ve borcunuzu bankayla karşılıklı mutabakata vardığınız taksit adet ve tutarlarına göre geri ödediniz. Bu durumdaki birçok tüketici gibi siz de borçların geri ödemesi tamamlandıktan sonra bankalarla kredi ilişkisine eskiden olduğu gibi devam edilebileceğinizi düşünseniz de, gerçek hayatta durum maalesef böyle olmuyor. Kart borcunda yapılandırmaya giden tüketiciler için, KKB kayıtlarında (bkz. kara liste) hakkında takip başlatılmış gibi bir kayıt yaratılır. Bankalar açısından baktığınızda bu mantık kendi içinde tutarlıdır da, zira kredi kartı borç bakiyesini kredi kartı kuralları içerisinde taksitlendirip faiz maliyetine katlanarak kapatan tüketicilerle, borcu ek protokolle kapatabilenler arasında bir değerlendirme farkı bu şekilde yaratılır.
Tekrar kredi veya kredi kartı alabilir miyim ?
Hakkında takip başlatıldığına dair kayıt yaratılan tüketicilerin bankalarla tekrar kredi veya kredi kartı ilişkisi kurabilmesi için, bankanın kredi politikalarına ve kişinin banka ile ilişkilerine bağlı olarak belli bir süre geçmesi gerekiyor. Yani kredi kartı borcunuzu yapılandırdıysanız, borcunuz bittikten sonra hiç bir şey olmamış gibi bankalarla tekrar borç alacak ilişkisine girmeniz teoride mümkün olsa da, pratikte mümkün değil.
Borç yapılandırmasından kaçınmak için…
Amacınız, içinde bulunduğunuz finansal dar boğazdan bir an önce kurtulurken bir yandan da bankalar nezdinde kredi ilişkilerinizi devam ettirebilmek ise, öncelikli olarak mevcut borçlarınızın taksitlerini ve asgari ödeme tutarlarını aksatmadan ödemeniz gerekir. Asgari tutarı ödemeye devam ettiğiniz sürece borcunuz üzerine fahiş faiz binerek sürekli artacaktır. Asgari tutarı bile ödeyemecek duruma gelmemeniz için bir an önce kart kullanmayı bırakmanız ve kalan borcunuzu bir an önce kapatmanız gerekir. Bunu yapabilmek için kredi kartına göre çok daha uygun faiz oranına sahip bir ihtiyaç kredisi kullanabilir ve kart borçlarınızı bu kredi tutarıyla kapatabilirsiniz. Günümüzde ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmak için illa banka şubesine gitmek gerekmiyor. İnternet üzerinden, bazı bankaların ATM’lerinden ve cep telefonuyla SMS göndererek bile ön onaylı ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak mümkün.
Son olarak bir konuyu hatırlamakta fayda var; bu tür finansal dar boğazların çoğunun nedeni, kişilerin finansman araçlarını sürekli olarak yanlış kullanarak, bu yanlış kullanımı bir alışkanlık haline getirmeleridir. Yani yanlış alışkanlıklarınıza bu yapılandırma alternatifleriyle beraber devam etmekte ısrar ederseniz, çok yakın gelecekte daha karmaşık sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.