HGS nedir? Hgs, köprü ve otoyollarda daha hızlı geçilmesini sağlayacak KGS’nin yerine getirilen sistemin adıdır. HGS kelimesinin açılımı hızlı geçiş sistemi demektir. HGS kartlarını kimler almalı ve her sürücüye zorunlu mu gibi sorularla karşılaşmaktayız. Sürücüler HGS etiketinin aracın nersine yapıştırılır, nasıl yapıştırılacağı konusunda da sorun yaşamaktadırlar. Hgs nasıl alınır, hgs nereden alınır, hgs çeşitleri, hgs nereye yapıştırılır, hgs etiketi nasıl yapıştırılır, hgs nasıl yapıştırılır, hgs kart çeşitleri, hgs kartı nasıl alınır, hgs kartı nereden alınır işte HGs kartı ile tüm merak edilenler konumuzda…
HGS Kartı diğer adıya HGS Etiketi Nereden Alınır?
Etiket satışları bankalar, tüm PTT Merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT iş yerlerinden gerçekleştiriliyor. Etiketlere bakiye yükleme işlemleri de ilk başta yine PTT merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT iş yerlerinden ve PTTMatiklerinden yapılıyor.
HGS etiketleri yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından da temin edilebilecek. Gişelerin olmadığı hiçbir otoyol giriş çıkışı kalmayacak.
Yaklaşık 11 milyon KGS kartı HGS etiketi ile değiştirilecek. Bu değiştirme işlemi PTT şubelerinde ve karayollarının giriş ve çıkışında bulunan PTT noktalarında 5 TL karşılığında yapılacak. Sistemin en büyük avantajlarından biri de HGS Kartı sahibi vatandaşların HGS kartlarını benzin istasyonları, marketler hatta bakkalarda bile doldurulabilecek olması,
HGS sistemi aynı KGS ve OGS sisteminin işleyişi gibi çalışacak yani HGS sistemi bankaların otomatik talimatlarına bağlı olarak çalışacak ve de OGS de olduğu gibi bir cihaz vasıtasıyla araçların otoyollardan ve köprülerden ücretli geçişini sağlayacak.
HGS cihazları anlaşmalı bankalarda kredi kartlarına otomatik yükleme talimatı ile ya da vadesiz hesaplara konulan paralardan çekilerek çalışacak.
HGS sisteminin OGS sisteminden ayrıldığı noktan HGS’nin adından anlaşılacağı gibi Aracınız ile hızınızı azaltmaksızın geçiş yapsanız dahi sistem doğru ücreti çekecek ve uzak yol ücreti çekilmesi gibi OGS’nin hızlı geçişten ötürü okunmamasında yaşanan sorunlar gibi şeyler HGS ile yaşanmayacak.
Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon kişide bulunan KGS kartlarının, 1 Ocak’tan önce etiketle değiştirilmesi gerekiyor. KGS kartı sahipleri, kartlardaki paraları harcadıktan sonra HGS’ye geçebileceği gibi kartlarındaki paralarını, HGS etiketlerine aktarabilecek.
HGS Faydaları Nelerdir?
HGS ile KGS’den dolayı başta Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olmak üzere otoyol gişelerindeki oluşan kuyrukların azalması amaçlanıyor. KGS kullanımının sona ermesiyle gişelerdeki bariyerler kalkacak.
HGS Etiketi Nereye Yapıştırılır?
Etiketi aracınızın iç camına yapıştırmanız ikinci etiketi ise ruhsatınıza yapıştırmanız gerekmektedir. Ancak HGS etiketini aracın iç camına yapıştırırken dikkat etmeniz noktalar var.
HGS etiketinizi aracınızın iç kısmından doğu yapıştırmak için biraz zaman ayırmanız yeterli olacaktır. Bazı araçlarda ön camlar metalik filmle kapalı olduğundan sistemin çalışmasında problemler ortaya çıkabilir. Dikkat etmeniz gereken araç listesi aşağıda verilmiş olup Eğer Kullandığınız araç bu listede yer almıyor ise kurulum için “HGS etiket kullanımı” bölümündeki kurallara uymanız gerekmektedir.
AUDI
A8 / S8 hariç tüm modeller : Daha fazla bilgi için AUDI bayinize danışınız.
A8 / S8 1995- 2001 : Araç %100 metalik ön cama sahip olduğundan harici bir etiket kulanılması gerekmektedir. Daha fazla bilgi için AUDI bayinize danışınız.
BMW
“Climate Comfort” seçeneğine sahip modeller : HGS etiketinizi aynanın arkasında renkli olmayan, U şeklindeki alanda temiz bir noktaya konumlandırınız. Daha fazla bilgi için BMW bayinize danışınız.
CITROEN
Lütfen aracınızın kullanım kılavuzunuzdan kullandığınız modelin metalik ön cama sahip olup olmadığını kontrol ediniz. Bu özellik birçok CITROEN modeli için standarttır. HGS etiketinizi aynanın arkasında renkli olmayan, U şeklindeki alanda temiz bir noktaya konumlandırınız. Daha fazla bilgi için CITROEN bayinize danışınız.
FIAT
Lütfen aracınızın kullanım kılavuzunuzdan kullandığınız modelin metalik ön cama sahip olup olmadığını kontrol ediniz. Bu özellik birçok FIAT modeli için standarttır. HGS etiketinizi aynanın arkasında renkli olmayan, U şeklindeki alanda temiz bir noktaya konumlandırınız. Daha fazla bilgi için FIAT bayinize danışınız.
LEXUS
1992 sonrası üretilmiş modeller : Diğer bölümde aynası ön cama monteli araçlar için tanımlı talimatlara uyunuz.
LS400 1990 – 1992 : Metalik ön cama sahip araçlarda harici etiket çözümlerinin kullanılması gerekmektedir. Aracınızın ön camının tipini öğrenmek için LEXUS bayinize danışınız.
MERCEDES-BENZ
A Class : HGS etiketinizi ön camın üst kısmında yer ala siyah noktalı şeritin altındaki alana konumlandırınız.
C180 / 240 / 200; CLK 230; ML Serisi : HGS etiketinizi yağmur ve ışık sensörlerinin sağ veya sol kısmına konumlandırınız. S430 : HGS etiketinizi aynanın arkasındaki ve çevresindeki siyah noktalı alana konumlandırınız.
Diğre tüm modeller : HGS etiketinizi aracın ön cam dikiz aynasının çevresinde, etiket yapıştırmak için ayrılmış özel alana yapıştırınız. Daha fazla bilgi için MERCEDES-BENZ bayinize danışınız.
PEUGEOUT
Lütfen aracınızın kullanım kılavuzunuzdan kullandığınız modelin metalik ön cama sahip olup olmadığını kontrol ediniz. Bu özellik birçok PEUGEOUT modeli için standarttır. HGS etiketinizi aynanın arkasında renkli olmayan, U şeklindeki alanda temiz bir noktaya konumlandırınız. Daha fazla bilgi için PEUGEOUT bayinize danışınız.
RENAULT
Clio Sport (Metalik ön cam opsiyonlu modeller) : HGS etiketinizi aracın ön cam dikiz aynasının altında, etiket yapıştırmak için özel olarak bırakılmış alana yapıştırınız.
Clio Sport (Metalik ön camsız modeller) : HGS etiketinizi aynanın arkasındaki ve çevresindeki siyah noktalı alana konumlandırınız.
Lütfen aracınızın kullanım kılavuzunuzdan kullandığınız modelin metalik ön cama sahip olup olmadığını kontrol ediniz. HGS etiketinizi aynanın arkasında renkli olmayan, U şeklindeki alanda temiz bir noktaya konumlandırınız. Daha fazla bilgi için RENAULT bayinize danışınız.