Taşeron Yasası’nda sona yaklaştık tüm sözleşmeliler kadroya alınıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik AKŞAM Yazarı Cem Kılıç’a konuştu. Taşeron Yasası’ndan kıdem fonuna prim teşviklerinden bakım sigortasına kadar merak edilenleri yanıtlayan Bakan Çelik, kamuda sözleşmeli çalışan 150 bin kişiye müjdeyi verdi: Sadece belediyelerdeki değil, kamudaki tüm sözleşmelileri kadroya alıyoruz. Top Bakanlar Kurulu’nda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma hayatına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, taşeron işçiliğiyle ilgili düzenlemede sona yaklaşıldığını söylerken, Kıdem Tazminatı Fonu için de yakın gelecekte sosyal taraflarla çalışmaların başlayacağını ifade etti. Bakan Çelik, AKŞAM’ın gündeme getirdiği bakım sigortasıyla ilgili olarak da ‘Sizin dile getirdiğiniz, bizim de geçen yıl çalıştığımız Bakım Sigortası önemli bir konu. Eğer sizler bu konuda çalışmalarınız ve hazırlıklarınızla bizlere yardımcı olursanız konuyu tekrar gündeme getiririz’ diye konuştu.
HAFTAYA TAMAMLANIR
* Sendikalar Yasası, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, İntibak, Kamu Görevlilerine Toplu Sözleşme Yasası gibi çalışma hayatına ilişkin pek çok reform yaptınız ama çalışma hayatının en önemli sorunu olan taşeron uygulaması devam ediyor. Bunu nasıl çözeceksiniz?
* UZUN süredir bu konu üzerinde yoğun şekilde çalışıyoruz. Bugün herkes mevcut uygulamanın 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışmadığı konusunda hem fikir. Özellikle geçtiğimiz hafta içinde bu konuda yoğun mesailer harcadık. En çok taşeron işçisi olan Enerji ve Sağlık Bakanlıklarıyla biraya geldik. Teknik açıdan çalışmalara devam edeceğiz. Bu çalışmaları önümüzdeki hafta tamamlamayı ve bir sonraki Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirmeyi planlıyoruz.
ÖNCE TAŞERON TANIMI
* Yeni düzenleme nasıl olacak?
* YENİ düzenlemeyle kamuda, KİT’lerdeki ve özel sektördeki uygulamalar bir arada değerlendirilecek. Özellikle taşeron çalışan tanımı netleşecek. Sonuçta asıl işveren çalışanıyla alt işveren çalışanının hakları eşitlenecek. Biz kıdem, yıllık ücretli izin ve çalışma süreleri bakımından sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Öncelikle taşeron işlerin neler olacağı tanımlanmalı. Yani asıl işverenin yapması gereken işle taşeron olarak çalışanların hangi işleri yapabileceği ayrılmalı. Bu hafta içinde çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz. Daha sonra hemen konuyla ilgili Bakanlar Kurulumuza bilgi vereceğiz.
KIDEM’DE ÇALIŞMA BAŞLIYOR
Benim de yazdığım ve sizin de belirttiğiniz bir konu var. Eğer taşeron çözülecekse tazminat da devreye girer diye. Kıdem tazminatı üzerinde de çalışıyor musunuz?
* TAŞERON sorununu çözecekseniz kıdem tazminatıyla birlikte ele almalısınız. Hatırlayacağınız gibi biz hükümet programında kıdem tazminatı fonunun kurulacağını söyledik. Bırakın taşeron uygulamasını, asıl işverenin yanında tam zamanlı çalışanlar bile kıdem tazminatı alamıyorlar. Ülkemizde kıdem tazminatı alabilenlerin oranı yüzde 10′larda. Çeşitli nedenlerle iflas, 11 ay çalıştıktan sonra işten çıkarıp tekrar işe alma, işverenlerin ekonomik durumu gibi nedenlerle mağduriyetler yaşanıyor. Sayın Başbakanımız da zira bu yönde bir açıklama yapmıştı. Tarafların anlaşmasını istemişti. Taşeron sorununun temelinde tazminat hakları da olduğuna göre bu konu gündemimizdedir. Kıdem Tazminatı Fonu için yakın bir gelecekte sosyal taraflarla çalışmalar başlayacaktır.
Sözleşmelilere müjde
KENDİLERİNİ 5393′lüler olarak tanımlayan yaklaşık 18 bin belediye sözleşmelisi kadro beklemekte. Sadece onlar değil, kamudaki diğer sözleşmeliler de kadro istiyor. Özellikle 5393′lüler beni de bu konuyu gündeme getirmem nedeniyle sürekli izliyorlar. Sizden alacakları haberleri bekliyorlar.
* BU arkadaşlarımız için en son partimizin Kızılcahamam kampında Sayın Başbakanımız talimat verdi, kadroya geçirilmeleri ile ilgili olarak. Biz de sadece belediye çalışanları ile ilgili değil, diğer tüm sözleşmeli çalışanları da kapsayacak şekilde Bakanlık olarak hazırlığımızı tamamladık. Bu konuda ilk Bakanlar Kurulu’nda bir sunum yaparak, bilgi vereceğim. Bakanlar Kurulu kararı alınarak bir sonuca ulaşılacağını ümit ediyorum.
DEDİĞİM gibi biz hazırlığımızı tamamladık, konu artık Bakanlar Kurulu gündeminde ve oranın kararına bağlı.
Kayıt dışı 1 puan azaldığında kasaya 650 milyon TL geliyor
* Sosyal güvenlik alanında önümüzdeki dönem neler yapmayı planlıyorsunuz?
* NE yapacağımızdan önce neler yaptık ilk olarak onlara bakmak lazım.
* SOSYAL güvenlik sistemimizin en büyük sorunu olan açıklarımızı azaltmaya başladık. 2007′de 25 milyar TL açık veren sistemimiz, 2011′de 16,2 milyar TL’ye geriledi. Diğer yandan bütçede 2012 için 25 milyar TL açık öngörülmüşken, gerçekleşen rakam 17 milyar 295 milyon TL oldu.
* SOSYAL güvenlik açıklarının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya Oranı, 2007′de % 3 iken, 2011′de %1,3′e, 2012′de % 1,2′ye geriledi.
* BU yıl özellikle kayıt dışıyla mücadelede önemli başarılar elde edeceğimiz bir yıl olacak. Kayıt dışı istihdam 2002′de yüzde 52 iken, Ekim 2012′de bu oranı yüzde 39,7′ye indirdik. Kayıt dışılıkda 1 puanlık azalışın bütçemize katkısı 650 milyon TL.
* SADECE 2008-2012 arası; 86 bin 764 işyeri ve 1 milyon 465 bin kişinin kayıt dışı olduğu tespit edildi ve kayıt altına alındı. Hedefimiz: 2023′te kayıt dışı istihdamı yüzde 15′e indirmek.
‘Bakım’ı gündeme alırız
l GEÇEN hafta içerisinde benim ve gazetem AKŞAM’ın gündeme getirdiği ‘Bakım Sigortası’ devreye girecek mi?
*BİZ emeklilerimiz için her şeyi yapmaya hazırız. Onları ekonomik olarak belirli bir seviyeye getirdik. 2002 yılına göre Gayri Safi Milli Hasıla’dan aldıkları pay 5,5 puan artış gösterdi. Sizin dile getirdiğiniz, bizim de geçen yıl çalıştığımız Bakım Sigortası önemli bir konu. Gelişmiş ülkelerde var. Biz de ileride yaşlanacak nüfusumuzu bu haklarla donatmak istiyoruz. Eğer sizler bu konuda çalışmalarınız ve hazırlıklarınızla bizlere yardımcı olursanız konuyu tekrar gündeme getiririz.
Mühendisi asgari ücretten gösteremezsin
* Kayıt dışı ile mücadelede ‘meslek kodlaması’ faydalı olacak mı?
* MESLEK kodlaması ile yüksek ücret alırken asgari ücretten gösterilenleri tek tek tespit edeceğiz. Artık bir mühendisi bir doktoru asgari ücretten gösterme dönemi sona erdi. Bu alanda yaptığımız teknolojik yatırımlarla böyle haksız kazançları anında görebileceğiz ve idari para cezaları uygulayıp, çalışanın haklarını iade edecek yaptırımlara girişeceğiz.
İşveren teşviklerini tek tip yapacağız
* Prim teşvikleri devam edecek mi?
* KESİNLİKLE edecek. Ancak 2013 yılında birbirinden farklı ona yakın teşviki nasıl tek tip hale getirebiliriz bunun çalışmasını yapacağız. İşverenlerimiz için çok karışık olan bu teşvikleri daha anlaşılır bir hale getirme gayretindeyiz. İşverenlerin bu teşviklerden daha kolay yararlanmaları için gerekli yasal düzenlemeler bu yıl yapılacak. İşverenlerimize 2004′ten bu yana toplam; 24 milyar TL destek verdik. Bu teşviklerden,1 milyon 160 bin işyeri, 8 milyon 185 bin sigortalı yararlandı. Yeni teşvik paketiyle, 5 bölgede işveren sigorta primi, 6 bölgede ise hem işveren hem sigortalı primi devletten karşılanmakta.
Kaynak: Akşam Gazetesi