Aslında bu sorunun net bir yanıtı yoktur.Hangi kaynağı araştırırsanız araştırın farklı rakamlarla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir;çünkü bir ülkeyi tam olarak ifade eden genel bir tanımlama mevcut değildir.Bu nokta da Birleşmiş Milletlere üye olan ülke sayısı referans alınabilir ancak.Bu durumda diyebiliriz ki uluslararası ortamda tanınan yüz doksan üç ülke,Birleşmiş Milletler’e üye olan yüz doksan iki ülke ve Vatikan vardır.Bunun dışında Birleşmiş Milletler’e üye olmadığı halde uluslararası ortamda tanınan ülkeler de vardır:
Çin Cumhuriyeti (Tayvan): 1971′den itibaren Birleşmiş Milletler’e üye olmayan ancak uluslararası hukukuna ve Montevideo Konvansiyonu’na (anlaşmasına) göre devlet olarak tanımlanır.
Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti (Batı Sahra):Bu ülke,BM’nin alt üyesi tarafından tanındığı halde,BM üye olma talebini kabul etmiyor.
Kosova:Sadece Çin Cumhuriyeti ve BM’nin otuz dokuz üyesi tarafından tanınır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs):Diplomatik olarak Türkiye dışındaki BM üyesi tarafından tanınmayan ülkedir.
Abhazya(Gürcistan) ve Güney Osetya (Gürcistan): Diplomatik olarak Rusya ve Nikaragua dışındaki BM üyesi tarafından tanınmayan ülkedir.
BM’nin hiçbir üyesi tarafından tanınmayan ancak fiilen bağımsız ülkelere gelince,bunlar: Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (Azerbaycan), Transdinyester (Moldova), Somaliland (Somali), Sealand (Birleşik Krallık), Tami Eelam (Sri Lanka), Lakota Cumhuriyeti (ABD)’dir.
Bir bölgenin ülke olarak kabul edilmesinde önemli bir karar mekanizması olan BM,24 Ekim 1945′te dünya barışını,güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik,toplumsal ve kültürel bir işbirliği oluşturmak amacıyla kurulmuştur.İlk üyesi Amerika Birleşik Devletleri’dir.Son üyesi ise 28 Haziran 2006′da Sırbistan ile kurduğu ortaklıktan ayrılan Karadağ’dır.