Afrikalılar yüksek havale bedeli ödedi
Afrikalı göçmenler, yurt dışında kazandıkları dövizlerle açlık ve sefalet içerisinde yaşayan aileleri, yakınları ve ülkeleri için can simidi olarak görülüyor.
Dünya Bankası verilerine göre, Afrika kıtasındaki savaş, açlık, işsizlik hastalık gibi nedenlerle dünyanın farklı ülkelerine sığınan ve çok düşük ücretlerle ağır işlerde çalışan yaklaşık 30 milyon Afrikalı göçmenin, ailelerine gönderdiği paradan alınan havale ücreti, milyarlarca dolara ulaşıyor.
Ucuz iş gücü olarak ağır işlerde çalıştırılan Afrikalı isçilerin kazançlarının yaklaşık yüzde 13'ü geride bıraktıkları ailelerine para gönderdikleri esnada yeniden uluslararası sermaye, bankalar ve para transfer şirketlerinde ellerinden alınıyor.
Sadece 2012 yılında, 120 milyon kişiye gönderilen toplam 60 milyar dolardan alınan havale ücreti 7.44 milyar dolar olarak hesaplandı.
Dünyadaki en yüksek havale ücretini ödeyen Afrikalıların zor işlerde çalışarak kazandıkları paradan alınan havale bedelinin, gönderilen paranın yüzde 12.4'ünü oluşturması dikkat çekiyor.
Dünyada sınır ötesi para transferinde havale ücreti ortalama yüzde 8,96 olarak hesaplanırken, bu oran Afrika ülkelerinde yüzde 20'lere kadar çıkıyor.
Havale bedeli en yüksek ülke Güney Afrika
Dünyada göçmenlerin para transferinde en yüksek ücret, Güney Afrika Cumhuriyeti için alınıyor. Nüfusunun çok büyük kısmı yoksullukla mücadele eden ve göçmenlerden gelen dövizle hayata tutunan binlerce ailenin yaşadığı Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, geçen yıl para havalesi için alınan ücret yüzde 20.7'ye kadar ulaştı.
Güney Afrika'dan sonra havale işlemi için en fazla ücret alınan ikinci ülke, yüzde 19.7'lik oranla Tanzanya olurken, bu ülkeyi yüzde 19'luk oranıyla Gana izledi.
Dünyada sınır ötesi havalelerde en düşük işlem ücretinin alındığı ülkeler arasında ise Güney Asya ülkeleri bulunuyor. Güney Asya ülkeleri için alınan ortalama işlem ücreti, geçen yıl yüzde 6.54 olarak hesaplandı.
4 milyar dolar, Afrikalının cebinde kalacak
Dünya Bankası'nın konuya ilişkin raporuna göre, Afrika ülkelerine havale ücretinin yüksek olmasında birçok faktör etkili oluyor. Özellikle bankacılık sektöründe rekabetin olmaması ve finans sektörünün yeterli düzeyde gelişmemesi, en önemli sebeplerden biri olarak gösteriliyor.
G8 ve G20 ülkeleri, 2014 yılına kadar, Afrika ülkelerine döviz havalesindeki yüksek işlem maliyet oranını yüzde 12.4'ten yüzde 5'e düşürmeyi hedefliyor.
Raporda, söz konusu hedefin gerçekleşmesi durumunda, her yıl 4 milyar dolar para, Afrikalı göçmenin ya da ailelerinin cebinde kalacak. Bu da Afrika'da birçok yoksula iş, yiyecek ve sağlık hizmeti olarak geri dönecek.