‘500 milyonluk şube harcı alınmasın’
Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, sektöre her yıl 500 milyon liraya mal olan şube harçlarının kalkmasını istedi. Keskin, daha önce yeni kurulan şubeler için alınan harcın kalıcı hale gelmesinin ciddi sıkıntı yarattığını söyledi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, birliğin değerlendirme toplantısında şube harçları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Keskin, bankalardan şube başına yıllık harç alınmasını eleştirdi, “Şube harçlarının kaldırılmasını talep ediyoruz, bu olmazsa hangi dönemde şube açılıyorsa o dönemde harç alınmasını talep ediyoruz” dedi. 2010 yılında getirilen uygulamayla bankalardan açtıkları yeni şube başına yıllık 24 ile 48 bin lira arasında yıllık ücret alınıyor. Keskin, harçların bankacılık sektörüne toplam maliyetinin 500 milyon lira civarında olduğunu söylerken, “Bundan önce bankalardan sadece şubeler ilk defa kurulurken harç alınıyordu. Şimdi bu durum kalıcı hale geldi” bilgisini verdi.
Bankacılık sektörü kâr artışının 2013 yılında yüzde 12-14 arasında gerçekleşmesini beklediklerini atkaran Keskin, kredi büyümesinin ise yüzde 14-16 arasında öngörüldüğünü söyledi. Bu oranlar 26 milyar liralık kâr ve 930 milyar lira krediye denk geliyor. Keskin, “Tasarruf oranlarının artması durumunda 2013’te kredi büyümesinin bir miktar daha tolere edilebileceğini düşünüyorum” diye ekledi.
Keskin, 12 banka hakkında Rekat Kurumu’nda (RK) açılan soruşturmada bankaların savunma aşamasında olduklarını söyledi ve “RK’nın sektörü daha hassas değerlendireceğini tahmin ediyorum” dedi. TBB Genel Sekreteri, “Bankacılık sektörünün Türkiye’de en rekabetçi sektör olduğunu biliyoruz, bilerek rekabetin ihlal edilmeyeceğini düşünüyorum” diye devam etti.
Sorunlu alacaklar artıyor
KOBİ’lerin krediye erişimine bakıldığında, kredi kullanan KOBİ sayısının 1 milyon 800 bine ulaştığını anlatan Keskin, genel olarak kredi yavaşlamasının KOBİ kredilerine de yansıdığına dikkat çekti. Keskin, tahsili gecikmiş alacaklarda 160 bine inen KOBİ sayısının, 2012 yılında 190 bine ulaştığını bildirdi. Takibe düşen alacakların toplam kredilere oranında 2012 yılının ilk yarısında bir artış olduğunu, son çeyrekte kredilerdeki büyüme ile bu oranın bir miktar yavaşladığını anlatan Keskin, şunları söyledi: “ Borcunu ödeyemeyen bireysel müşteri sayısı 773 bin kişi oldu. Ticari kredilerde ise 512 bin.”
Karşılıksız çek de arttı
Keskin, karşılıksız çek miktarında da reel olarak bir artış olduğunu, ancak ibrazında karşılıksız çıkan çek oranını bakıldığında, bunun halen 2000’li yılların altında ve yüzde 4.5-5 arasında bir yerde olduğunu izlediklerini söyledi. Son çeyrekte de karşılıksız çıkan çek ve protestolu senet sayısı artış hızında da bir yavaşlama olduğunu kaydetti.
2012 yılı Kasım sonu itibariyle bankacılık sektörü özkaynaklarının 177 milyar liraya ulaştığını söyleyen Keskin, ”Serbest özkaynaklar ise 141 milyar ile oldukça güçlü bir rakam. Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) ise yüzde 17.6. Dünyada bu orana sahip ülkeler arasında Türkiye ilk beşte yer alıyor diyebiliriz” dedi.