Takvimler 1 Nisan’ı gösterdiğinde pek çok insan arkadaşlarına ve yakın çevresine özel şakalar hazırlar.Peki,hiç merak ettiniz mi o gün insanları şakalaşmaya iten asıl sebep nedir?
Eski Roma imparatoru Sezar M.Ö. 46′da takvimin başlangıcının Ocak ayı olmasına karar verdi;ancak bu karara rağmen yeni yıl,16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da baharın başlangıcı olarak kabul edilen Mart ayının 25′inde kutlanılmaya devam etti.1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles takvimde yaptığı değişiklikle yılbaşını Ocak ayının birinci günü yaptı.Elbette ki o dönemin şartları düşünülürse pek çok insan bu değişiklikten haberdar olamadı.Haberdar olanlarda bu kararı protesto etti.1 Nisan’da partiler düzenlediler.Bu partilerde birbirlerine hediyeler verdiler.Diğerleri ise bunları ‘Nisan Aptalları’ olarak adlandırdı;yapılmayacak partilere devam edip,olmayan haberler ürettiler.
Yıllar sonra Ocak yılın ilk ayı olarak oturunca Fransızlar 1 Nisan’ı unutmadılar ve kültürlerinin bir parçası olarak devam ettirdiler.Bu adet 200 yıl sonra İngiltere’ye de ulaştı ve daha sonra da bütün dünyaya yayıldı.1 Nisan şakalarının sembolünün ‘Nisan balığı’ olmasının sebebiyse Mart ayının sonlarına doğru balık burcunu terk ediyor olmasıdır.