Hamzaçebi: Siyasi partiler tümüyle bir anayasa paketi yapamaz
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erodğan’ın mart ayı sonuna kadar Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan bir taslak çıkmazsa, referanduma gidecekleri yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Komisyona çalışma zamanı biçilmesinin doğru olmadığının söyleyen Hamzaçebi, “Komisyon kendi çalışma süresini kendi belirleyecektir. Elbette makul süre bellidir. O makul süreyi komisyon kendisi takdir edecektir.” diye konuştu.
Başbakan’ın bu yaklaşımının demokrasiye ve anayasa uygun olmadığını savunan Hamzaçebi, ”Başbakan, ‘Benim aklımda Başkanlık sistemi vardır. Komisyondan başkanlık sisteminin çıkmayacağı anlaşılıyor. Ben bu sistemi TBMM’ye getireceğim. Parlamento’da bir ittifak arayacağım’ diyor. Başbakan bu düşüncesini 24. Dönem Parlamentosu’nda gerçekleştiremez.” şeklinde konuştu. Başbakan’a bir referendum tavsiye etmediğini söyleyen Hamzaçebi, “Yerel seçimlere yönelik anayasa değişikliği konusunda bir referandumu göze alamadığını hatırlayalım.” ifadesini kullandı.
Demokratik anayasaların Parlamentolar ve kurucu meclisler tarafından yapıldığın kaydeden Hamazçebi, “Siyasi partiler tümüyle bir anayasa paketini yapamazlar, gerçekleştiremezler. Anayasa hukuku sistemi buna engeldir.” dedi.
Tutuklu yargılamaları azaltacak hükümler içeren 3. Yargı paketindeki söz konusu hükümlerin yargı tarafından dikkate alınmadığını söyleyen Hamzaçebi, şöyle devam etit: “Yasama organının bu iradesi yargının iradesi ile çakışmadı. Eski uygulama yasaya rağmen devam ediyor. Aslında yargılamaların tutuksuz yapılması için yasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur. Çünkü tutukluluk sanığın kaçması veya delilleri karartma ihtimalinde başvurulan bir yoldur. Böyle bir şey yoksa, yargıçlar takdir yetkilerini kullanarak yargılamayı tutuksuz sürdürebilirler. Ancak öyle olmadı. Herkesin yakından bildiği davalarda yargıçlar takdir yetkilerini kullanmadı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, anayasada yer alan hükümlere rağmen Yüce Divan’da değil adli yargıya dair mahkemelerde yargılanıyor. Bu anayasaya aykırı ama yargı o anayasa hükmünü farklı yorumladı.”
Yasama organının tekrar görev üstlenmesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, “Gelin bu konuda aksayan hükümler, uygulanmayan hükümler, sorun yaratan hükümler ya da yargının yanlış yorumladığını düşündüğümüz hükümler neler ise bir çalışma yapalım, yargının önünü açalım. Suçsuz yere yargılandığına inandığımız kişilerin yargılanmalarını hukuka uygun şekilde dönüştürelim.” diye konuştu.