Hükümet eğitimde önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Eğitimdeki yeni sisteme göre zorunlu eğitim 12 yıl olacak, katsayı adaletsizliği de yasayla ortadan kaldırılacak. Hedef ise mesleki eğitimi artırmak.
AK Parti, eğitim sistemine köklü reform getirecek paketi tamamlamak üzere. Zorunlu eğitim 12 yıla çıkacak, YÖK Kanunu’nun 45. maddesi değiştirilerek, üniversiteye girişteki katsayının eşit uygulanması yasalaşacak. AK Parti, eğitimde iki önemli adım atmaya hazırlanıyor. Üniversiteye girişte meslek lisesi mezunlarına yönelik uygulanan katsayı adaletsizliğini kaldırmaya yönelik yasal düzenleme yapılacak. AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması uygulaması da hayata geçiriliyor. Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilecek. Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan son MYK toplantısında eğitim alanındaki düzenlemeler masaya yatırıldı.
YASADAN ÇIKARTILACAK
Meslek lisesi mezunlarına yönelik uygulanan katsayı adaletsizliğinin giderilmesine yönelik olarak YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılacak. YÖK Kanunu’nun 45. maddesinde yer alan “Yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçiminde, adayların ortaöğretim süresindeki başarıları Yükseköğretim Kurulu’nun uygun göreceği şekilde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından geliştirilecek bir yöntemle ek bir puan olarak tespit edilir ve yükseköğretim kurumlarına giriş sınav puanlarına eklenir” düzenlemesi kaldırılacak ve üniversiteye girişteki katsayının eşit olarak uygulanması yasal hale getirilecek.
YÖK Genel Kurulu, 1 Aralık 2011 tarihinde yaptığı toplantıda üniversite sınavındaki girişteki katsayının bütün adaylar için 0,12 olarak uygulanmasına karar vermişti. Ancak, YÖK’ün bu kararı aleyhineDanıştay’da iptal davası açıldığına dikkat çekiliyor. YÖK Kanunu’nun 45. maddesinde yapılacak değişiklikle katsayı adaletsizliğini yasal dayanağı ortadan kaldırılacak. AK Parti’nin, seçim beyannamesinde yer alan zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasına yönelik düzenlemeyi de hayata geçiriyor. Meclis tatile girmeden önce zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasına yönelik yasal düzenleme yapılacak.
4+4+4 SİSTEMİ GELECEK
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması ile birlikte 5+3 olarak uygulanan zorunlu eğitim sistemi 4+4+4 olarak uygulanacak. İlköğretimin 4. sınıfından sonra öğrenciler yönlendirmeli eğitime tabi tutulacak. İlköğretimin 4. sınıfından sonra öğrenciler yeteneklerine göre mesleki eğitime yönlendirilecek.
Hedef mesleki eğitimi artırmak
AK Parti, mesleki eğitimde yönlendirmeli sisteme geçerek mesleki eğitimi hem sayı hem de kalite olarak artırmayı hedefliyor. Sekiz yılık kesintisiz eğitime geçilmesi ile birlikte meslek lisesine gidenlerin oranı yüzde 70’tenyüzde 30’a düşmüştü. AK Parti, hem katsayıyı kaldırmak hem de mesleki eğitimde yönlendirmeyi getirmekle mesleki eğitime gidenlerin oranlarını yüzde 70’e çıkartmayı amaçlıyor.
BUGÜN GAZETESİ
İmam hatip Liselerinin ortaokul bölümü yeniden açılabilecek
Evrin Güvendik’in haberi
AK Parti, imam hatip liselerinin ortaokul bölümlerinin kapatılmasıyla geçilen 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime son verecek. Teklif kabul edilirse zorunlu eğitim 13 yıla çıkarken, isteyen öğrenciler orta kademede imam hatiplere geçiş yapabilecek
İmam hatip liselerinin ortaokul bölümleri yeniden açılıyor. 28 Şubat sürecinde 1997-1998 Eğitim Öğretim Yılı’nda kesintisiz 8 yıllık zorunlu eğitim uygulaması başladığı için imam hatip liselerinin ortaokul bölümü kapanmıştı. Daha önce ilkokuldan mezun olduktan sonra (12) yaşında imam hatip lisesine kaydını yaptıran öğrenciler, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim nedeniyle sadece lise bölümlerine 15 yaşında kayıt yaptırabilir hale gelmişti. Bu durum bir çok tartışmayı da beraberinde getirmişti.
kaynak:eğitime dair
SBS KALDIRILIYOR
Okul türleri azaltılacak, sınavsız geçiş sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre seviye belirleme sınavları (SBS) kaldırılacak. Öğrenciler, liselere yönlendirme ve ders notları ile geçiş yapacak. En başarılı olanlar sayısı azaltılacak olan fen liselerine gidecek.
4+4+4 formülü ile birlikte sınavlar artacak eleştirileri gündemde. Özellikle 4 sınıftan sonra yeni bir sınav koyulur mu tartışması yaşanırken, Mili Eğitim Bakanlığı sınavları tamamen kaldırmak için harekete geçti. 3 kademeye ayrılan sistemde, sınavlar ve okul türleri yeniden ele alınıyor. Düzenleme henüz taslak halinde. Çalışmanın haziran ayında tamamlanması planlanıyor.
CNNTürk’ün haberine göre, 4+4+4 formülüne göre önce okul türleri düzenlenecek. Bunun için iki alternatif üzerinde duruluyor. İlk alternatife göre, sistemde sardece meslek liseleri ile anadolu liseleri kalacak.
Genel lise, fen lisesi, anadolu öğretmen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesi türleri böylece tek bir çatı altında birleştirilecek. Öğrenci seçmeli dersler yoluyla ekstra fen, matematik, sosyal bilimler, güzel sanatlar derslerini alacak. Ancak bu alternatife fen lisesi, sosyal bilimler lisesi gibi nitelikli liselerin yeri doldurulamaz endişesiyle çok da sıcak bakılmıyor.
OKUL TÜRLERİ 3′E İNİYOR
Bakanlığın üzerinde çalıştığı ikinci alternatif lise türlerini 3′e indirmek. Buna göre tüm düz liseler anadolu lisesine dönüştürülecek. Fen liseleri ile sosyal bilimler liseleri birleştirilecek. Bir de güzel sanatlar ve spor liseleri sistemde yerini korumaya devam edecek.
MESLEK LİSELERİ NE OLACAK?
Bir de akademik eğitim veren liselerin dışında mesleki eğitim veren liseler var. Bu mesleki liselerin tamamı da mesleki ve teknik lise ile imam hatip lisesi olarak ikiye indirilecek.
SBS KALDIRILIYOR
Peki bu liselere nasıl girilecek? İşte bu sorunun yanıtı da bakanlığın çalışmasında. O çalışmaya göre, seviye belirleme sınavları kaldırılacak. SBS kalkınca çocuklar, okuldaki notlarına ve yeteneklerine göre aile ve öğretmenleri tarafından yeni belirlenen lise türlerine yönlendirilecek.
4+4+4 eğitim sisteminde okula başlama yaşı kaç?
Eğitim haberleri meb resmi açıklama…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 4+4+4 sistemiyle ilgili olarak “Evde eğitim pahalıdır. Herkes evde eğitim yapamaz. Homscholl sistemi üstlenen masrafını da üstlenir” dedi. Çelik, muhalefetin Erbakan’la ilgili tarvını ise ‘ölü sevicilik’ olarak yorumladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Muhalefet liderlerinin ve muhalefet partilerinin AK Parti’ye yönelik eleştirilerine cevap veren Hüseyin Çelik, şunları söyledi:
“Salı günü grup toplantıları 28 Şubat’ın yıldönümüne denk geldi. Bütün muhalif siyasi partiler, CHP, MHP ve BDP bir ağızdan merhum Başbakan Erbakan hocaya övgüler düzdüler. Sağlığında Erbakan Hoca’ya hayatı zindan eden, sağlığında her yaptığıyla ve söyledikleriyle alay etmek gibi bir basitlik içine düşen bu zihniyet, ölümünden sonra, yani kendileri için bir rakip olmaktan çıktıktan sonra övgüler düzüyorlar.Erbakan hoca mezarından kalksa bu muhalefete ne der biliyor musunuz? Erbakan Hoca o malum üslubuyla bunlara her halde şunu der: ‘Sizi gidi ölü seviciler, sizi gidi ölü seviciler.”
-”Bunlara kimsenin itibar ettiği yok”-
Çelik, “Sayın Erdoğan, sayın Erbakan’ı sırtından hançerledi” sözlerine Türkiye’de hiç kimsenin itibar etmediğine dikkati çekerek, “Yaşadığımız dönemde birbirimize hayatı zindan edeceğiz. Ondan sonra da çıkıp ‘Esas Erbakan Hoca
milliciydi siz Türkiye’yi pazarlıyorsunuz. Sayın Erdoğan, sayın Erbakan’ı sırtından hançerledi’ gibi laflar edeceksiniz. Tabi bunlara kimsenin itibar ettiği yok ama Türkiye’de biz iktidar partisiyiz bir de anamuhalefet var. Herhalde sebze komisyoncularını muhatap alarak siyaset yapmayacağız” dedi.
-”Halkımız darbeseverleri sevmez”-
AK Parti Sözcüsü Çelik, “Halkımız darbe yapanları, darbe severleri sevmez. Darbesavarları sever. CHP bu yönüyle de kendini sorgulamalıdır. CHP, 27 Nisan bildirisinden sonraki tavrını da sorgulamalıdır. Eğer yeni bir CHP sunuyorlarsa halka, ülke meselelerine bakışının da değişmesi gerekir. Yoksa araba aynı şoförü değiştirseniz ne değişir. Onun için sayın Kılıçdaroğlu genel başkan olduğunda, ’1974 model Murat 124′ün direksiyonuna Schumacher’i de getirseniz
ondan başarı elde edemezsiniz. Temenni ederim ki bir daha Sayın Kılıçdaroğlu bu özgeçmişiyle övünmeyi ağzına almaz. Aksi halde CHP’nin özgeçmişini irdelemeye devam edeceğiz” görüşünü dile getirdi.
“Örgün eğitim devam edecek”
Tartışılan 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili olarak da Çelik,”Örgün eğitim devam edecek. Eğitimde alternatif yaratıyoruz Evde eğitim pahalıdır. Herkes evde eğitim yapamaz. Homscholl sistemi üstlenen masrafını da üstlenir.” dedi.
Eski vekil Merve Kavakçı’yla ilgili bir sorya ise Hüseyin Çelik, “Cezaevinde olan vekillere maaş ödeniyor, Merve Kavakçı’nın hakkı-hukuku varsa almak için illa cezaevine girmesi gerekmiyor. ” yanıtını verdi.
12 yıllık zorunlu eğitim ne zaman başlıyor?
Zorunlu eğitimde 4+4+4′lük uygulama 2012 – 2013 eğitim – öğretim yılında başlayacak. Uygulama, gerekirse Bakanlar Kurulu tarafından 1 yıl ertelenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan eğitimde yeni bir dönemi başlatacak 4+4+4 sistemiyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması 2012 – 2013 eğitim – öğretim yılında başlayacak. Uygulama, gerekirse Bakanlar Kurulu tarafından 1 yıl ertelenecek.
2012 YGS-LYS’de ağırlıklı orta öğretim başarı puanı geçerli olacak.
2012 yılındaki üniversitede sınavlarında puanlama sistemi değişmeyecek. Puanlama sistemi 2013′te değişecek.
EĞİTİM TEKLİFİNDE KRİTİK DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren yeni eğitim modeli teklifinin ne zaman uygulanacağıyla ilgili düzenleme yapıldı.
Teklif üzerinde çalışan alt komisyonun yaptığı değişikliğe göre zorunlu ortaöğretime 2012-13 öğretim yılında başlanacak. Bakanlar Kurulu bunu bir yıl erteleyebilecek. 2012′de üniversitelerdeki puanlama sisteminde değişiklik yok. 2013 yılında ise öğrencilerin puanlarına okul başarısı etki etmeyecek. Öğrencilerin sadece okullarda gösterdiği durum kendi başarılarına eklenecek.
4+4+4 eğitim sistemi Okula başlama yaşı kaç, 4+4+4 eğitim sistemi, 4+4+4 eğitim sistemi