Açık Öğretim Lisesi Müdürü Osman Özdemir AÖL‘den mezun olma ve diploma işlemlerinden bahsetti.
Açık Öğretim Lisesinden mezun olma kriterleri nedir? Açık Öğretim Lisesinden mezun olmak kolay mı zor mu ?
Öncelikle çalışan ve gayret eden için zor diye bir şey olmadığını belirtmek isterim. Çalışan insan için her şey kolaydır. Açık Öğretim Lisesinde eğitim öğretim ders geçme ve kredili sisteme göre sunulmaktadır. Ortak dersleri başaran veya muaf olan ( Dil ve Anlatım hariç ) ve 192 kredi toplayan her öğrenci mezun olur. Ancak alanlı öğrencilerimizin 192 kredisinin 80’nini de alan kredisi oluşturmalıdır. Öğrencilerimiz çoğu zaman 192 kredi toplamanın yeterli olacağını düşünüyorlar, oysaki başka şartlarımız olduğunu unutmamalıdırlar. Bununla ilgili web sayfamızdaki mezuniyet şartlarını inceleyebilirler.
Öğrenci ortak ( zorunlu) dersi başaramazsa ne yapacak, mezun olabilir mi?
Üç defa sınavına girilerek başarılamayan ortak derslerden muaf olunur. Ancak Dil ve Anlatım dersi bunun dışındadır. Kredisini alamadıkları ortak derslerin yerine seçmeli dersler tercih edilerek kredi tamamlamasına gidilebilir.
Öğrencilerin 8 dönemde mezun olabilmeleri için ne yapmaları lazım?
Cevap 5 : Öncelikle her dönem kayıt yenilemeleri lazım. Bunun için her eğitim öğretim yılında oluşturulan iş takvimine göre kayıt yenileme tarihlerini, sınav günlerini akıllarında tutarak, bir tarafa yazarak bu işlemleri zamanında yapmalıdırlar. Maalesef bizim öğrencilerimiz içerisinde kayıt yenilemeyi kaçırdıkları veya sınav gününü unuttukları için mezuniyetlerini geciktirenler bir hayli fazla. Kişi eğitimi ile ilgili konuları öncelikleri içerisine almalıdır. Bakanlığımız daha çok insanımız faydalansın diye kayıt yenileme ücretlerini 60 TL’ den 20 TL’ ye indirdi ancak bazı öğrencilerimiz olaya maddi açıdan bakarak “nasıl olsa 20 TL verdim, ders çalışmasam sınava girmesem de olur” düşüncesini taşıyor. Bunu niçin söylüyorum çünkü bizim öğrencilerin % 15’i gibi büyük bir rakam, kayıt yenilediği halde sınavlarına girmiyor. Bu öğrenciler ilerisi için kendilerine zarar verdiği gibi devletin de trilyonlarca zarar etmesine, zaman ve kaynak israf etmesine sebep oluyor. Benim bu konudaki önerim derslerine çalışsınlar sınavlara da mutlaka girsinler.
Öğrencilerin 8 dönemden önce mezun olmaları mümkün mü?
Cevap 6 : Açık Öğretim Lisesi diğer örgün eğitimler gibi 4 yıl ( 8 dönem ) olup, örgün öğretim yaşında olanlar bir öğretim yılında 2 dönem sınava girerek en erken 8 dönemde mezun olurlar. Ancak 18 yaşından itibaren bir öğretim yılı 3 dönemden oluşur. Bu yaş gurubundan itibaren çalışırlarsa 2,5 yılda bitirme şansına sahip olabilirler.
Mezun öğrencilerin diplomaları nerede basılıyor? Diplomalar nerelerden dağıtılıyor?
Cevap 10 : Diplomalar Ankara’da Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü’ nünce uzun bir süreçten sonra basılıp işlemleri tamamlanarak Koordinatör Halk Eğitim Merkezlerine gönderiliyor. Mezunlarımız diplomalarını, diploma harçlarını yatırarak imza karşılığında adres illerinde yer alan koordinatör Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden kendileri veya vekilleri kanalıyla alabilirler. 18 yaşından küçük ise velileri alabilirler.
Diploma basım süresi nasıl işliyor? Diplomaları zamanında basabiliyor musunuz?
Cevap 11 : Diplomaları sınav sonuçları açıklandıktan 2,2,5 ay içerisinde basarak göndermeye çalışıyoruz. Ancak bu süre mezun olan öğrenci sayısına ve mevcut duruma göre değişiyor. 2012 yazında arka arkaya ek sınavların yapılması, bayram tatilleri gibi nedenler işlerimizi biraz aksattı. Çünkü diplomaların hatasız basılması için titiz bir çalışma yapmak gerekiyor. Mezun olan öğrencilerin dosyaları arşivden çekilerek bilgileri güncelleniyor. 2011 yılından sonra Açık Öğretim Lisesi’ne kayıt olanların evrakları kayıt yaptırdıkları bürolardan isteniyor. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra o tarihte mezun olan tüm öğrencilerin diplomaları basılıp imzalanarak illere gönderiliyor.
Soru 12 : Peki bu süre içerisinde okuldan mezun olduğunu belgelendirmek isteyenler ne yapacak?
Cevap 12 : Diploma basım süresi içerisinde öğrencilerimize mezun olduğuna dair belge gerekecek olursa, irtibat bürolarına başvurabilirler. Bu durumdaki öğrencilerimize “geçici mezuniyet belgesi dediğimiz çıkma belgesi” düzenlenmektedir. web sayfamızda çıkma belgesi ile ilgili açıklamaları okuyarak kendilerine gereken belgeleri isteyebilirler. Bu süre içerisinde biraz sabırlı olmalarını, Açık Öğretim Lisesi çalışanlarının gece, gündüz, cumartesi, pazar demeden kendileri için çalıştıklarını bilmelerini isterim.
Eski yıllarda mezun olmuş ancak diplomalarını almamışlarsa nereye müracaat etmeleri lazım?
Cevap 14 : Diplomalar belirli bir süre içerisinde alınmazsa muhafaza edilmek üzere Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü’ne (Ankara) tekrar iade edilir. Bu durumda olan öğrencilerimiz Açık Öğretim Lisesi sistemine girerek kontrol yapabildikleri gibi, irtibat büroları veya alo 147’ye de diplomalarının nerede olduğunu sorarak bilgi alabilirler. Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü’ne bir dilekçe göndererek diplomasını her hangi bir Halk Eğitim Merkezi’ne isteyebilirler. Gönderilen diplomayı oradan teslim alabilirler. Öğrenci adresine diploma gönderilmemektedir.
Soru 15 : Öğrenciler diplomayı kaybederlerse yeniden çıkartabilirler mi?
Cevap 15 : Yeniden diploma basılmaz ama bu öğrenciler Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne dilekçe göndererek diploma kayıp belgesi isteyebilirler. Diploma kayıp belgesi istenilen adrese gönderilir.