'Tüketicinin sağlığı ve bilgilendirilmesi göz ardı ediliyor'

Dünya Helal Gıda Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Gelir, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin gıdaların ömrünü uzatma amacı taşıdığını, ancak tüketicinin sağlığı ve bilgilendirilmesinin göz ardı edildiğini söyledi.

Etkin Kadınlar Kültür ve İletişim Derneği (ETKİNDER) Mimarlık ve Mühendislik Kulübü, 'Helal Gıda Tüketimi' konulu seminer düzenledi. Ördekli Kültür Merkezi'ndeki seminerde konuşan Mimarlık Kulübü Başkanı Betül Şanver, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Ardından, Dünya Helal Gıda Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Gelir, helal gıda konusunda sunum yaptı. Gelir, gıdada güvenilir tüketimin önemine değindi. 'Helal Gıda Standardı' hakkında bilgi veren Gelir, “Gıdada, hammaddeden üretime başlanmasından üretim proseslerine, katkı maddelerine, varsa soğuk zincir, taşıma, depolama ve rafta tüketiciye sunulana kadar hileli bir yön bulunmaması, gıdanın muhteviyatında laboratuvar sonuçları alınmış, test edilmiş, Türk Gıda Kodeksi'ne ve Codex Alimentarius'a göre zararlı hiçbir madde bulunmaması ve gıda üretiminde tüketicinin inanç hassasiyeti gözetilmiş olması standartlarımız arasında yer alıyor.” dedi.

Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin gıdaların ömrünü uzatma amacı taşıdığına dikkat çeken Gelir, şöyle devam etti: “Tüketicinin sağlığı ve bilgilendirilmesi göz ardı ediliyor. Örnek verecek olursak, beyazlatılan unun beyaz olabilmesi için içine katkı maddesi katılıyor. Fakat kullanılan katkı maddesi ile unda tüketiciye faydası olan proteinin azalması söz konusu oluyor. Güvenli ve helal gıda tüketiminin bilinmesi ve işletmelerin bu hassasiyete dikkat etmeleri için dernekteki çalışmalarımız devam ediyor.”