Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, Diyarbakır’ı sevince boğdu

Diyarbakır’da Selahaddin Eyyubi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Dört siyasi partinin desteğiyle açılmasına karar verilen üniversite, bölgeyi sevince boğdu.

‘Selahaddin Eyyubi’ ismiyle bir üniversite kurulmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden sivil toplum örgütleri, üniversitenin Diyarbakır ve bölgeye yeni bir soluk getireceğini kaydetti. Üniversite projesinde geç bile kalındığını belirten sivil toplum örgütleri, Selahaddin Eyyubi’nin uluslar arası standartlara uygun bir eğitim imkanı sağlayarak, gelecek kuşakların yetişmesine katkıda bulunacağını belirtti.

Selahaddin Eyyubi’nin dünya düzeyinde hoşgörünün sembolü olduğunu vurgulayan sivil toplum temsilcileri, adalet timsali bir şahsiyetin adıyla faaliyet yürütmenin büyük bir sorumluluğu beraberinde getirdiğini dile getirdi. Selahaddin Eyyubi ismine uygun bir eğitim ortaya konulmasını temenni eden STK temsilcileri ve aydınların görüşleri özetle şöyle:

Eski DEP Milletvekili Sedat Yurttaş: Bölgenin eğitim durumu dikkate alındığında çok sayıda eğitim kurumuna, üniversiteye ihtiyaç duyulduğu son derece açık. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Diyarbakır ve bölgeye uluslar arası standartlara uygun bir eğitim imkanı sağlayacak. Gelecek kuşakların yetişmesine katkıda bulunmasını bekliyorum. Gelecek bilgide, eğitimde kültürdedir. Selahaddin Eyyubi öylesine önemli ki dünya düzeyinde hoşgörünün sembolü aynı zamanda. Sadece bütün İslam aleminin adalet timsali bir şahsiyet olması da önemli. Onun bu manevi şahsiyetiyle görev yapmak çok ağır. O ismin tarihsel ve güncel değerlerine uygun bir eğitim yapılması gerekiyor.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi: Diyarbakır’da yeni bir üniversitenin kurulması bölge için çok önemli. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi bölgeye sosyal, ekonomik ve kültürel katkılar sağlayacaktır. Bölge insanına farklı alternatif sunması da önemli. Bu üniversite bölge için büyük bir adım. Ayrıca Selahaddin Eyyubi gibi bölgeden, Kürt olduğu bilinen İslam toplumuna önderlik eden birinin isminin verilmesi de ayrı bir sevinç kaynağı. Asıl önemi olan da Zazaki ve Kurmanci dillerinin eğitiminin verilecek olması. Bölgenin tarihini, kültürünü araştıran, geliştiren akademisyenlerin pozitif katkı sağlamalarını bekliyorum. Bölgemize hayırlı olsun.

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata: Bu aslında gecikmiş bir proje. Diyarbakır’da böylesi bir üniversiteye çoktan ihtiyaç vardı. Şehrimize kültürel, sosyal ve ekonomik alanda faydaları olacak. Binlerce talebe Batı'dan, Doğu'dan, Irak’tan Ortadoğu’dan kadim kente gelerek kaynaşma fırsatı yakalayacak. Şehre yeni bir vizyon kazandıracaktır. Selahaddin Eyyubi gibi Ortadoğu’da nam salmış büyük bir zatın isminin verilmiş olması üniversiteye ayrı bir değer kazandırmıştır. Ayrıca yerel dillerin de olması bu bölgeye yönelik çok güzel katkıları olacağına inanıyorum. Birlik beraberlik duygularının pekişmesine vesile olacaktır.

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş: Selahaddin Eyyubi, Kürtler tarafından çok sevilen önemli bir zat. Üniversiteye bu zatın isminin verilmesi gurur verici. Üniversiteyle Diyarbakır’ın eğitim seviyesi, ufku genişleyecektir. Bizleri çok sevindirdi. Çocuklarımız bilime, eğitime daha da yakınlaşacaktır. Özellikle kız çocuklarını dışarıya göndermek istemeyen aileler için büyük bir fırsat olacak. Yerel diller ensitüsünün açılması da önemli bir adım. Çocuklarımız kendi dillerinde kendilerini geliştirerek, kültürleriyle ilgili eserleri ortaya çıkaracaktır. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’ne bu cesaretinden dolayı teşekkür ederim.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl: Selahaddin Eyyubi adıyla Diyarbakır’da üniversite kurulacağını öğrenince sanki dünyalar benim oldu. Diyarbakır’da sadece bir üniversite vardı, ama Ankara’da 13-14 tane üniversite var. Diyarbakır’da keşke 4 -5 tane daha üniversite olsa. Ona göre şehre hocalar, öğrenciler gelir. Bu bölgenin cahilliğe değil, üniversiteye, eğitime, bilime ihtiyacı var. Eğitimli insanların bu bölgede olması gerekiyor. Üniversite bünyesinde Kürtçe bölümün de olması gerçekten mutluluk verici bir olay. İsteyen istediği dilde konuşsun, yazsın, öğrensin, eğitim görsün. Kimse artık kendi vatandaşından korkmamalı. Bu adımlar çok sevindirici.

Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhiddin Batmanlı: Selahaddin Eyyubi bu coğrafyanın en büyük zatlardan birisi. Bu bölgenin insanıdır. İslam alemini Haçlılar'dan kurtaran bir şahıstır. Aşırı bir şekilde mutlulukla karşılıyoruz. Çok iyi bir adım. Zazaki ve Kurmanci okutulması da Eyyubi’nin düşüncelerine son derece uygundur.

Azadi İnsiyatifi Başkan Yardımcısı Muhammed Akar: Üniversitenin isminin büyük bir Kürt liderinden gelmesi mutluluk verici. Bölgemizdeki bütün sorunların temelinde eğitim sorunu vardır. Yüzyıl önce Bediüzzaman Hazretleri bu bölgenin eğitim sorununu dile getirmiştir. Bölgedeki eğitim probleminin çözümüne katkı sağlayacak akademik proje çok önemlidir. Gençler okuma fırsatı bulacak. Bu bölgede Kürt dili, Zazaki ve Kurmanci ihmal edildi. Oysa bu iki lehçede çok ciddi sözlü edebiyat var. Bunlar üzerinde çalışma yapılması, bu konularda edebiyatçıların yetişmesi zenginlik olacak. Hayırlı olmasını diliyorum

DİYARBAKIR’IN İKİNCİ ÜNİVERSİTESİ

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, İhtiyat Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından Diyarbakır'da kurulacak. Üniversitede, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve mimarlık, ilahiyat, sağlık bilimleri fakülteleri, meslek yüksekokulu, sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitüleri yer alacak. Üniversite bünyesinde ayrıca yerel diller enstitüsü de bulunacak. Ensitüde, Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde eğitim verilecek. Enstitüde Süryanice üzerine de araştırmalar yapılacak. Selahaddin Eyyubi, Gaziantep'teki Zirve ve Hasan Kalyoncu üniversitelerinden sonra Güneydoğu'nun üçüncü vakıf üniversitesi olacak.

MECLİS’TEKİ BÜTÜN PARTİLER BİRLEŞTİ

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'nin açılmasını öngören kanun tasarısının Meslis'teki görüşmeleri sırasında söz alan bütün parti temsilcileri, atılan adımı olumlu bulduklarını vurguladı. Üniversiteye destek veren parti temsilcileri, özetle şu görüşleri dile getirdi:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nin Diyarbakır'ın eğitimle ilgili ihtiyaçlarına da, kalkınmasına da önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu üniversitenin Selahaddin Eyyubi'nin adıyla kurulmuş olması çok önemlidir. Üniversitenin hepimiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: TBMM Genel Kurulu bugün çok hayırlı bir işe hayat verdi. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak bu üniversitenin kurulmasından duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek ve ülkemize, milletimize hayırlı olmasını dilemek için söz aldım. Selahaddin Eyyubi adıyla böyle bir üniversitenin Diyarbakır’da kurulması bizim de memnuniyetimizi celp eder. Hayırlı uğurlu olsun diye temenni ediyor, diliyorum; emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum.

Altan Tan (BDP): Diyarbakır’da bir vakıf üniversitesi kurulmasını parti olarak destekliyoruz. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’ne her türlü mülahazatlarımızı parantez içine alarak hayırlı, uğurlu olsun diyoruz, başarılar diliyoruz. Doğru olan her şeyin destekçisi, eksik ve yanlış olanın takipçisiyiz.

Lütfi Baydar (CHP): Parti olarak yeni üniversitelerin kurulması taraftarıyız. Üniversiteler, kuruldukları şehirlere ve bulundukları bölgeye ekonomik ve sosyal yönlerden katkı sağlar.

Galip Ensarioğlu (AK Parti): Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, bölgeye yararlı hizmetler sunarak, çağdaş eğitime katkı sağlayacaktır. Sanayide istihdama yönelik nitelikli eleman yetiştirilmesinde önemli bir rol üstlenecektir.

Oya Eronat (AK Parti): Böyle önemli bir şahsiyetin adıyla açılacak olan üniversite, Diyarbakır için yükseköğrenim alanındaki ilk özel yatırım olacak. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, sadece bölge gençleri için değil, Türkiye ve yakın coğrafyanın gençleri için de bir cazibe merkezi olacak.

Cuma İçten (AK Parti): Adaletiyle tüm dünyaya nam salmış Selahaddin Eyyubi, İslam coğrafyasının Türk, Kürt, Arap, Hint ayırt etmeksizin, herkesin bildiği, tanıdığı ve sevdiği bir şahsiyettir. Diyarbakır'a müjdeler olsun, o büyük komutan adına bir üniversite, Selahaddin Eyyubi Üniversitesi açılıyor. Her işin başında eğitim vardır. Bir şehri kalkındıran ön önemli etkenlerden biri de iyi işleyen, iyi öğrenciler yetiştiren bir üniversitedir. Açılacak bu üniversite, birliğimizi, beraberliğimizi daha da pekiştirecektir. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi sadece bölge gençleri için değil, Türkiye ve yakın coğrafyanın gençleri için bir cazibe merkezi olmayı amaçlamıştır. O nedenledir ki açılacak Selahaddin Eyyubi Üniversitemizin, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Mine Lök Beyaz (AK Parti): Bir Diyarbekirli olarak hem çok heyecanlıyım hem de çok mutluyum. İkinci üniversite Diyarbakır için, gençlerimiz için, çocuklarımız için, memleketimiz için, Türkiyemiz için hayırlı olsun. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, Diyarbakır ve yakın çevresi için Cumhuriyet tarihinin yükseköğrenim alanındaki ilk özel yatırımıdır. Tıpkı adını aldığı Şark'ın sevgili sultanı, büyük İslam kumandanı, Kudüs'ün fatihi Selahaddin Eyyubi gibi, çocuklarımız ve gençlerimiz için kucaklayıcı, birleştirici ve örnek bir üniversite olacaktır.