Kayserili hayırseverlerin eli, Nijerya’ya 'hastane' olarak uzandı

Kayserili hayırseverler, Nijerya’nın başkenti Abuja kentine Türk hastanesi yaptı. 10 milyon liraya mal olan 75 yataklı hastaneyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hizmete açması bekleniyor.

Türkiye’de farklı ülkelere sunulan sağlık hizmetleri hep geçici binalarda ya da modern olmayan yapılar içerisinde veriliyor. Nijerya’daki Türk hastanesi bu anlamda ilk sağlık hizmetinin geniş çaplı verileceği bir özellik taşıyor. Bugüne kadar hayırseverlik konusunda Kayseri esnafı, tüccarı, sanayicisi, bürokratı, siyasetçisiyle birlikte hareket ederek birçok hayır işlerine imza attı. Kayseri, yurt dışında Bosna’ya cami, Pakistan’a üniversite, lise, ortaokul, ilkokul gibi birçok hayır işleri yaptı. Şimdi de Nijerya’da Türkiye’nin yurt dışındaki ilk özel hayırsever yatırımı olan hastanesini açmaya hazırlanıyor. Turkish Nizamiye Hospital adının verildiği Nijerya’nın başkentindeki hastane 75 yataklı.

Bedir Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Çetinkara, Abuja’da yapımı tamamlanan hastane binasının fitilinin Kayseri’de yakıldığına işaret etti. Sonrasında Türkiye’yi dalga, dalga saran bir heyecanın ürünü olan bu hizmetin yaklaşık 10 milyon liraya mal olduğunu belirtti. Yurt dışında yapılmış yerleşik hizmet sunan ilk sağlık yatırımı olması nedeniyle de ayrı bir özelliği bulunduğunu anlattı. Dr. Kadir Çetinkara, ortalama insan ömrünün 40 yaşlarında olduğu Afrika kıtasının en fakir ve sağlık hizmetine en muhtaç ülkesinin Nijerya olması nedeniyle bu hastanenin inşa edildiğine dikkat çekti. Bedir Sağlık Gönüllüleri adında kurulan Kayseri’deki gönüllü sivil toplum kuruluşlarının şehirde kayıtlı olan 100’e yakın hekimle ve Kayseri’nin diğer dinamiklerini de yanına alarak böyle bir yatırımın öncüsü olunduğunu ifade etti.

Çetinkara, 2009’dan itibaren proje çalışmaları, yurtdışı fizibilite çalışmaları ve en sonunda Nijerya’da karar kılındıktan sonra hastane temelinin atıldığını anlatarak, “Bugün Kayseri’nin ve Türkiye’nin gururlanacağı bir eser tamamlandı. Çevre düzenlemesi de bitirilmek üzere. 75 yataklı, kapsamlı laboratuvar ve radyoloji üniteleriyle kara kıtanın alışık olmadığı üst düzeyde sağlık hizmetine başlanacak. Şu anda 4 uzman doktor arkadaş gönüllü bir şekilde hizmetin ilk harcını koymaya başladılar ve yakın zamanda dahiliye, çocuk, genel cerrahi, kulak burun boğaz, kadın doğum, göz, radyoloji ve diş gibi servisleri 7 gün 24 saat boyunca hizmet verecek.” dedi.

Hastane, Nijerya’da yerleşik sağlık hizmeti yanı sıra hastaneye gelme imkanları olmayan insanlara da mobil sağlık hizmeti sunacak. Mobil sağlık TIR'ları ile ülkenin birçok şehri yanı sıra Nijerya’nın komşu ülkelerindeki şehirlere ulaşılarak sağlık hizmetleri sunulacağı bildirildi. Hastanenin yapımında katkıları bulunan yaklaşık 100’e hayırseverin isimleri ise hastane girişinde pirinç levhalara yazılmış olarak asıldı.

Öte yandan yakın zamanda hastanenin açılışı için tören düzenlenecek. Hastanenin açılış törenine katılmak istediğini daha önce belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hastanenin açılışını yapması bekleniyor.