Karaosmanoğlu: Kocaeli'nin trafik yükünü kuzey ve güney otoyolları çözecek

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli'nin trafik yükünü hafifletmek için çalışma yaptıklarını söyledi. Karaosmanoğlu, bu kapsamda Kuzey Marmara Otoyolu'nun projelendirme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Güney otoyolunu da yapmak istiyoruz. Karayolları'nın plânlamasında, burada bir devlet yolu öngörülmekteydi. Ulaşım ana plânımız bu yolun gerekli, ama, yetersiz olduğunu tespit etti. Karayolları da tespitlerimizi dikkate alarak, bu yol projesini, otoyol olarak revize etti ve proje ihale çalışmalarına başladı." dedi.

Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Kocaeli 2023 Ulaşım Vizyonu Ulaşım Ana Planı Kararları’ toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek ve konuyla ilgili birimlerin yetkilileri katıldı. Karaosmanoğlu, yaptığı konuşmada, projelerinden birinin Kuzey Marmara Otoyolu ve Kocaeli bağlantıları olduğunu söyledi. Otoyolun projelendirme çalışmalarının şu anda devam ettiğini kaydeden Karaosmanoğlu, şöyle devam etti: “Bu yolun, Kocaeli'nin trafik yükünü taşıyacak, önemli bir aks olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda, kentin trafik yoğunluklarını, Kuzey Marmara Otoyolu'na aktarmak için, bağlantı yollarının plânlanmasına karar verdik. Bu bağlantı yollarını, Ulaştırma Bakanlığı ile paylaştık. Aldığımız plân kararları değerlendirildi, taleplerimiz doğrultusunda, otoyol projesi üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldı. Ayrıca plân kararları doğrultusunda ve Karayolları ile eşgüdüm içinde,TEM ve D-100 üzerinde yeni yol ve kavşaklar plânladık. Gebze OSB, Derince Limanı, Tüpraş bağlantılarını bu kapsamda projelendirdik.”

Karaosmanoğlu, ana karayolu projeleri arasında güney otoyolunun da bulunduğunun altını çizerek, “Karayolları'nın plânlamasında, burada bir devlet yolu öngörülmekteydi. Ulaşım ana plânımız bu yolun gerekli, ama yetersiz olduğunu tespit etti. Karayolları Genel Müdürlüğü de tespitlerimizi dikkate alarak, bu yol projesini, otoyol olarak revize ederek proje ihale çalışmalarına başladı.” diye konuştu.
Karaosmanoğlu, güney otoyolunun, kentin trafik yükünü transfer edecekleri önemli bir aks olarak kabul edildiğini dile getirdi.

Karaosmanoğlu, Gölcük Serbest Bölge, Ford Otosan ve Sanayi alanlarından kaynaklanan trafik yükü, yüksek kapasiteli bir bağlantıyla güney otoyoluna aktarılacağını, bu çerçevede çalışmaların başlatıldığını ifade etti. Karaosmanoğlu, güney otoyoluna ikinci bağlantının, TEM ve D-130 arasında MİA bölgesinin yükünü transfer etmek amacıyla plânlandığını söyledi.

GEBZE'YE YÜKSEK HIZLI TREN İSTASYONU KURULACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye'nin prestij projesi Yüksek Hızlı Tren’in Kocaeli’nin sınırları içerisinden geçeceğini hatırlatarak, “Proje, Kocaeli'nin toplu taşıması açısından çok önemli bir imkândır. Bu imkândan azami ölçüde istifade etmek amacıyla İzmit istasyonuna ilave olarak Gebze'de de bir istasyon kurulması, plân kararımızdır.” şeklinde konuştu.

Bu kararın, Devlet Demir Yolları ile müzakere edilmeye başlandığını anlatan Karaosmanoğlu, şunları aktardı: “Sabiha Gökçen'e ulaşacak İstanbul Metrosu'nun, Gebze ve Dilovası'na uzatılması, plün kararı olarak alınmıştır. Bu çerçevede, Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile müzakereler başlamıştır. Master plân Gebze'ye kadar ulaşan Marmaray Hattı'nın, Gebze'den Köseköy'e hatta Sakarya'ya kadar, hizmet eden bir banliyo sistemi olmasını öngörmektedir. Bu karar çerçevesinde, görüşmeler ve altyapı çalışmaları sürmektedir. Marmaray, Sabiha Gökçen Raylı Sistem Hattı ve hızlı trenin birbiriyle entegrasyonu son derece önemlidir. Bu amaç çerçevesinde, Gebze bölgesinde, Kuzey - Güney istikametinde, toplu taşıma hattı öngörülmektedir. Bu bağlantıların aynı zamanda şehir içi toplu taşıma sistemi olarak kullanılması plânlanmaktadır. Bu çerçevede, ilgili kurumlar nezdinde girişimler başlatılmıştır.” Karaosmanoğlu, toplantıda kent trafiğiyle diğer planlardan da bahsetti.