Dolmuş şoförü öfkesini seminerle yenecek
Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, şoförlerin vatandaşa bakış açılarını değiştirebilmek ve müşteri-esnaf diyalogu sağlayıp şehir dışından gelenlerin daha iyi toplu taşıma araçlarını kullanabilmelerini sağlamak için çalışma başlattı.
Emniyet Müdür Yardımcısı Zülfikar Sökmen ve Trafik Denetleme Şube Müdürü Andaç Çelebi'nin yürüttüğü çalışmalar sonucu toplu taşıma kooperatiflerinde görevli sürücülere öfke kontrolü ve iletişim eğitimleri verilmesi kararlaştırıldı.
İlk "Öfke kontrolü" eğitimi vatandaşa daha iyi bir görünüm sağlayabilmek için tek tip kıyafet uygulamasına geçen İncirlik Dolmuş Kooperatifi sürücülerine verildi.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Zeliha Güngör, sürücülere öfkenin unsurları, çıkış sebepleri hakkında bilgi verip öfkelerini nasıl kontrol edebilecekleri yönünde örnekler gösterdi. Dolmuş sürücülerine trafikte karşılaştıkları ve kendilerini öfkelendiren sebeplerle ilgili sorular da yönelten Güngör, öfkenin aşılması için şoförlerin aileden başlayıp sorunların aşılması yönünde adım atmaları gerektiğini anlattı.
Engellenen bir kişinin öfke duyabileceğine dikkat çeken Güngör, "Trafikte de genelde böyledir. Engellendiğinizi düşündüğünüz zaman öfkelenmeye başlıyorsunuz. Aslında öfke kötü bir şey değil. Yerinde uygun bir şekilde ifade edildiğinde bir duygu çeşididir. Ancak, hiçbir zaman bu öfkeyi ileriye taşımamak gerekir. Burada önemli olan öfkenizi nasıl idare ettiğinizdir. Trafikte ve vatandaşla diyalogda ben hep haklıyım davranışından kaçınmak gerekiyor" diye konuştu.
Trafik Denetleme Şube Müdürü Andaç Çelebi, eğitime katılan sürücülerin diğer meslektaşlarına örnek olması gerektiğini ifade ederek, bundan sonra şoförlerin davranışları ve öfkelerine hakim olmayla örnek olmalarını beklediklerini bildirdi.
Emniyet Müdür Yardımcısı Zülfikar Sökmen Adana'da toplu taşıma araçlarına yönelik bir takım sıkıntılar yaşandığını, özellikle halkla ilişkiler, iletişim ve öfke konusunda sorunlar olduğunu anlattı. İncirlik dolmuşlarında farkındalık oluşturmak için ilk eğitimi düzenlediklerini anlatan Sökmen, "İlk önce şoför arkadaşlarımız diğerlerine örnek olabilmek, görüntülerini düzeltmek için tek tip kıyafet uygulamasına geçti. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle öfke kontrolüyle ilgili seminer düzenledik. Öfke unsurları, öfkeyi nasıl yenebilecekleri, nasıl etkili bir iletişim kurulabileceği, yolcularla nasıl empati yapılabileceği konusunda eğitim veriliyor. Bundan sonra da diğer kooperatiflerle görüşerek eğitimlere devam edeceğiz. Minibüs şoförlerinin halkımıza daha iyi hizmet verebilmesi için bu tür çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.
İncirlik Motorlu Taşıtlar Kooperatafi Başkanı Mustafa Özduran, hatta 50 sürücünün çalıştığını, bütün kooperatiflerin benzer bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini söyledi. Her gün halkla en çok içiçe olan meslek gruplarından birinin kendileri olduğunu ifade eden Özduran, "Sabah 5'te işe başlayıp, gece yarısına kadar çalışıyoruz. Sürekli halkla içiçe, iletişim halindeyiz. Doğru iletişimi kurmak çok zor, halka, müşterilere daha iyi davranabilmek için böyle bir eğitim gerekiyordu. Bütün durakların bu eğitimi alması lazım. Herkesin öfkesini kontrol etmesi lazım." dedi.
Dolmuş sürücüsü Mehmet Gelinci de trafikte kendilerine en çok korna çalınması, sivil araçların ticari duraklara girip park etmesinin öfkelendirdiğini belirterek, "Bazı yolcularımızın bize sinirli yaklaşımı bizi de öfkelendiriyor. İster istemez biz de zaman zaman öfkeleniyoruz. Ama kendimize hakim olmak zorundayız. Bu eğitim semineri gerekliydi. Bundan sonra daha fazla kendimize dikkat edeceğiz. Bu eğitimlerin devam etmesini isteriz." diye konuştu.