Çukurova Deltası’nda kış ortası su kuşu sayımı yapılıyor
Türkiye’nin de dahil olduğu Ramser Sözleşmesi kapsamındaki 14 sulak sahadan Yumurtalık ve Akyatan Lagünü’nün yer aldığını hatırlatan Boz, uluslararası su kuşu sayımları (USS) kapsamında sayım yaptıklarını kaydetti. Her yıl göç sırasında kışın yüz binlerce kuşun Çukurova Deltası’ndaki sulak alanlarda konaklandığını belirten Boz, geçtiğimiz 207 bin 321 su kuşunun sayıldığını açıkladı.
Akyatan Lagünü’nde 25 bin 650 flamingo, Yumurtalık lagünlerinde 8 bin 680 suna sayıldığını dile getiren Etem Boz, “Flamingo ve suna için Türkiye’de bir sulak alanda bugüne kadar tespit edilmiş en yüksek sayılardır. Her yıl 3 binin üzerindeki turnanın Türkiye’de kışladığı iki alandan biri Çukurova Deltası’dır. ayrıca fiyu, çamurcun, kılkuyruk, yeşilbaş, kaşıkgaga, angıt, karabatak, kılıçgaga, kızılbacak, karakarınlı kumkuşu türleri başta olmak Türkiye’deki toplam su kuşunun yaklaşık altıda biri bu yörede sayıldı.” dedi.
Bir hafta süren bu faaliyetin su kuşu popülâsyonlarını belirlemek amacıyla Uluslararası Sulak Alan Kurumu (Wetlands International) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonu olduğuna dikkat çeken Boz, sayımların her yılın Ocak–Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştiğini ifade etti.
175 TÜR ve 20 MİLYON SU KUŞU HER YIL DÜZENLİ OLARAK SAYILIYOR
Avrupa, Kuzey Afrika ve Ural Dağları’nın batısında kalan bölgeyi içerisine alan coğrafi alan ile Güneybatı Asya’da 20 bin alanda kışın kuş sayımının yapıldığını bildiren Boz, çoğunluğu gönüllülerden oluşan yaklaşık 11 bin kişinin bu organizasyonda görev yaptığını vurguladı. Ortalama 175 tür ve 20 milyon su kuşunun her yıl düzenli olarak sayıldığına işaret eden Boz, “Aynı noktalardan yapılan standart sayımlar, uzun dönemde popülasyon trendlerinin analiz edilmesinde oldukça yararlı olmaktadır.” diye konuştu. Karataş’taki Akyatan Kuş Gözetleme Evi’nin restorasyonunu sağlayacaklarını duyuran Boz, Çukurova Deltası’nda geçen yılki sayımların önceki dönemlere göre yüksek çıktığını, bunun da bölgenin iyi korunduğunu gösterdiğini aktardı.
AKYATAN LAGÜNÜ TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SULAK ALANLARINDAN BİRİSİ
Doğa Arıştırmalar Derneği Tür Koruma ve İzleme Sorumlusu Süleyman Ekşioğlu da Aktan Lagünü’nün Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birisi olduğunu belirtti. İç Anadolu, Marmara ve Ege’de de benzeri su kuşu sayımlarının yapıldığına değinen Ekşioğlu, kışın su kuşlarının soğuk nedeniyle Rusya ve Kuzey Avrupa’dan güneye indiğini ifade etti. Bu yıl ilk etapta Yumurtalık lagünlerinde 20 bin, Akyatan’da 120 bin kuş saydıklarını açıklayan Ekşioğlu, en fazla 110 bin sakarmeke türünü belirlediklerine dikkat çekti. Bir alanda 20 binden fazla su kuşu türünün düzenli olarak bulunmasının orayı uluslararası öneme sahip statüye getirdiğini vurgulayan Ekşioğlu, birçok kurumun desteğiyle yürütülen bu girişimlerden daha sağlıklı sonuçlar alındığını söyledi. Dört yıl önce Çukurova Deltası’nda yeni bir flamingo kolonisi keşfettikleri bilgisini veren Ekşioğlu, bunun son yıllarda Tuz Gölü ve İzmir Kuş Cenneti dışında bilinen ilk flamingo yuvalama alanı özelliği taşıdığını kaydetti. Ekşioğlu, Çukurova’nın önemli bir turna kışlama yöresi de olduğunu sözlerine ekledi. Sayıma Orman ve Su İşleri Bakanlığı VII Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel Abidinoğlu, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Nursel Turan ve Doğa Araştırmaları Derneği kuş uzmanları katıldı.