Anestezi teknikeri, hastalar için çok yönlü maske icat etti

Malatya'nın Darende ilçesindeki Hulusi Efendi Devlet Hastanesi'nde görevli anestezi teknikeri Özal Erkan Demir, oksijenle buharın birlikte verilmesini sağlayan solunum maskesi geliştirdi. 2 yıllık çalışma sonucu maskeyi icat eden Demir, Anestezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği'nin düzenlediği 'Anestezi'de Yaratıcı Proje' yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü.

12 yıldır anestezi teknikeri olarak görev yapan Özal Erkan Demir, 2 yıldır sürdürdüğü çalışma sonucu, ameliyat sonrasında oksijenle buharın birlikte daha etkin ve daha kolay verilmesini sağlayan bir maske ürettiğini belirtti. Demir, hastaların ameliyat sonrası uyandırılması aşamasını ve yoğun bakım ünitesindeki durumlarını göz önünde bulundurarak hayalinde canlandırdığı projeyi gerçeğe dönüştürdüğünü belirtti. Özal Erkan Demir, “Buhar verme gerekliliği görüldüğü durumlarda biz daha önce hastalarımıza bir elimizde oksijen hattı, diğer elimizde de buhar hattı olmak üzere iki şekilde veriyorduk. Bu bize hem iş gücü hem kullanım zorluğu ve daha da önemlisi buharın etkinliğinin düşük olduğu kanısında olduğum için ben bunu ikisini maske halinde tasarladım. Hastaların tedavisine katkı sağlayacağını inandığım bu projenin seri üretimi yapılabilmesi için destek bekliyorum." dedi.

“ÖDEM VE SEKRESYONLARA BAĞLI DARLIKLARI AZALTACAK”

Hulusi Efendi Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Savaş Sonar da geliştirilen maskenin hastalara oksijenle verilen buharın üst solunum yollarındaki ödem ve sekresyonlara bağlı darlık olma ihtimalini azaltacağını, hava yollarının daha kolay bir şekilde temizlemesini sağlayacağını söyledi. Maskenin sadece ameliyathane koşullarında değil ayılma ünitelerinde, yoğun bakımlarda, acil servislerde ve diğer klinik servislerde kullanılabileceğine işaret eden Sonar, "Arkadaşımızın geliştirdiği bu maskeyle buharla oksijenin daha etkili bir şekilde hastaya verilmesini sağlıyoruz. Buhar özellikle hava yollarındaki sekresyonları yumuşatıp daha kolay atılmasını sağlıyor. Bu sayede oksijen daha etkili bir şekilde, daha faydalı şekilde hastaya gidiyor. Bu maskeyi özellikle biz ameliyat sonrası sekrasyonları atmada güçlük yaşayan hastalarda yine servislerdeki sekresyonları atmada güçlük yaşayan hatta bu nedenle spazma bile girebilecek olan hastalarda kullanabiliriz." diye konuştu.

Geliştirilen maskenin tüm hastanelerde kullanılabilecek bir ürün olduğunu dile getiren Sonar, hastanelerinden böylesine güzel bir başarının çıkmasının herkesi sevindirdiğini sözlerine ekledi.