Afyonkarahisar, ZEKA’ya en çok proje üreten il oldu

Zafer Kalkınma Ajansı(ZEKA), Afyonkarahisar’da iş dünyasına verdiği 12 milyon liralık hibe desteğinin ardından sosyal ve kültürel içerikli 94 projeye de destek vermeye hazırlanıyor.

ZEKA’nın Sosyal Kalkınma ve Sosyal Altyapı Mali Destek Programları'na en çok proje Afyonkarahisar’dan gönderildi. Bölgenin sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak için 12 Kasım 2012 tarihinde başlatılan ve yıl sonunda sona eren Sosyal Kalkınma ve Sosyal Altyapı Mali Destek Programlarına Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden toplam 262 proje başvurusu gerçekleşti. Programlara Afyonkarahisar’dan 94, Kütahya’dan 58, Manisa’dan 73 ve Uşak’tan 37 proje teslim edildi.

ZEKA Genel Sekreteri Yılmaz Özmen, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel alanda verilecek desteklerde en çok projeyi Afyonkarahisar’ın ürettiğini söyledi. Özmen, “Değerlendirmeler sonrasında başarılı olan projelere Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında proje başına 25 bin lirayla 200 bin lira arasında, Sosyal Altyapı Mali Destek Programı kapsamında ise proje başına 100 bin lirayla 500 bin lira arasında hibe desteği sağlanacak. Ajans, söz konusu iki program için toplamda 17,3 milyon liralık bir kaynak ayırdı.” dedi.

ZEKA’nın Afyonkarahisar’da iş dünyası için içinde son iki yıl içinde 24 milyon 721 liralık 42 projenin yüzde 50'sine hibe desteği verdiğini belirten Özmen, mermercilik, termal turizm, et ürünleri, endüstri, tarım hayvancılık ve termal turizm alanlarında oluşturulan projelerin yatırımcıların önünü açtığı gibi istihdama da ciddi katkı sağladığını kaydetti.

ZEKA’nın, bunun dışında kurumlara yönelik programlar uyguladıklarını belirten Özmen, 50 kuruma eğitim ve danışmanlık desteği sağladığını, proje yazma, yürütme yanında performans yönetimi, kurumsallaşma, insan kaynakları, kişisel gelişim ve benzeri konularda eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirildiğini dile getirdi.


PROJELER NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

Ajansa teslim edilen projeler öncelikle ön inceleme aşamasından geçiyor. Ön incelemeyi geçen projeler, ilgili mevzuat gereği ülke genelinden seçilen bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirilerek puanlamalar sonucunda başarı listesi ortaya çıkıyor. Başarı listesinin ‘değerlendirme komitesi’ tarafından incelenmesinin ardından yönetim kurulu onayıyla destek almaya hak kazanan projeler asil ve yedek liste şeklinde kamuoyuna ilan ediliyor. Değerlendirme sürecinin tamamlanması ve başarılı projelerinin ilan edilmesi yaklaşık iki ay sürüyor.